Ποιες τροφές σας προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
Το Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια. Αρχικά επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες και στην τελική φάση αποδιοργανώνει τον οργανισμό του ασθενούς.
Η νόσος δεν θεραπεύεται. Με τα φάρμακα που έχουν στη φαρέτρα τους οι γιατροί μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξή της ενώ για να έχει ο ασθενής μια καλύτερη ποιότητα ζωής θα πρέπει να προσέξει και την διατροφή του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι υπέρβαροι έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης Άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Πέρα όμως από την μείωση του βάρους οι ασθενείς μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές.
Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση από τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, επιστημονικό συνεργάτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου:
«Το ρόδι είναι ένα καταπληκτικό φρούτο με υψηλότατη αντιοξειδωτική αξία. Το ελαιόλαδο λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων έχει πολύ σημαντική επίδραση στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Το παντζάρι επίσης το οποίο είναι ένα κόκκινο λαχανικό. Η φυτοχρωστική των κόκκινων φρούτων, συγκεκριμένα το λυκοπένιο φαίνεται ότι έχει εξαιρετικές επιδράσεις στην τροφοδότηση των εγκεφαλικών λειτουργιών.»
Σολομός
πηγή:Reuters
Αποτελέσματα μελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξε ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα πέρα από τη μείωση του κίνδυνου καρδιαγγειακής νόσου συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής απόδοσης.
«Είναι σημαντική η δράση των Ω3 λιπαρών οξέων με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από λιπαρά τα οποία συμμετέχουν στη σύνθεση τόσο της μυέλινης των νεύρων όσο και των κύτταρων που συμβάλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου» λέει στο CNN Greece, o Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.
Σκεφτείτε ότι τα λιπίδια, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών καθώς και του νευρικού ιστού.
Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους νευρώνες και να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων.
Ο σολομός λοιπόν θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές των λιπαρών οξέων.
Βιταμίνη D
πηγή:Reuters
Παρότι η χώρα μας έχει έντονη ηλιοφάνεια τα επίπεδα της βιταμίνης D σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους είναι πολύ χαμηλά.
Αυτό διαπίστωσε ομάδα επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε έρευνα που έκανε.
«Ένα πολύ υψηλό ποσοστό της τάξεως του 75% έχει είτε ανεπάρκεια είτε έλλειψη της βιταμίνης D. [...] Οι ηλικιωμένοι που έχουν πιο σημαντικό πρόβλημα δεν βγαίνουν τόσο συχνά στον ήλιο και φορούν βαριά ρούχα» λέει ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, συνεργάτης του Χαροκόπειου.
Κόκκινα φρούτα
πηγή:Reuters
Η γήρανση του εγκεφάλου οφείλεται εν μέρει στην οξείδωση των νευρώνων, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Τα βατόμουρα, τα σμέουρα (φραμπουάζ) και οι φράουλες περιέχουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, λειτουργούν ως ασπίδα στις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου.
Ελαιόλαδο
πηγή:Reuters
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες σύμφωνα με μελέτες «τρέφουν» τον εγκέφαλο.
Σε πειράματα που έκαναν επιστήμονες σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι αύξησαν τις ικανότητες μάθησης και μνήμης μετά την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου.
Παντζάρι
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα, τα οποία διευκολύνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου αναφέρει μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου WakeForest που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «NitricOxide» .
Συγκεκριμένα η πρόσληψη μιας μερίδας ημερησίως, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ροής του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου δεν τροφοδοτούνται με το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζονται. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού του προβλήματος μπορεί να είναι η εμφάνιση άνοιας.
Τα παντζάρια επίσης είναι λαχανικά με πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σπανάκι
πηγή:Reuters
Το σπανάκι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φολλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και σε βιταμίνη Β6.
Όπως λένε οι επιστήμονες οι δυο αυτές βιταμίνες συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου και στην πρόληψη από την νόσο Αλτσχάιμερ.
Μάλιστα σε πειράματα που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins σε ποντίκια τα οποία σίτισαν με σπανάκι διαπίστωσαν ότι είχαν καλύτερη μνήμη και ότι αυξήθηκε γενικότερα η εγκεφαλική τους λειτουργία.
Σιρόπι από σφένδαμο
Ούτε ένα ούτε δυο αλλά 100 θρεπτικά συστατικά τα οποία προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχει το σιρόπι από σφένδαμο.
Επίσης μπορεί να αποτρέψει στην πρόληψη δύο τύπων πρωτεϊνών που βρίσκονται στα κύτταρα του εγκεφάλου. Όταν γίνεται ταυτόχρονη συσσώρευση αυτών των δυο σχηματίζεται μια πλάκα στον εγκέφαλο, η οποία θεωρείται από τις βασικές αιτίες εκδήλωσης του Alzheimer και άλλων ασθενειών του εγκεφάλου.
Γάλα
πηγή:Reuters
Τρία ποτήρια γάλα καθημερινά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον αποτρέποντας την βλάβη στα κύτταρα του εγκεφάλου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα του φυσικού αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη σε υγιείς ηλικιωμένους.
Η γλουταθειόνη μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.
Μπρόκολο
πηγή:Reuters
Το μπρόκολο περιέχει δύο θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Η βιταμίνη Κ, βοηθά στην ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων και η Χολίνη, βελτιώνει τη μνήμη.
Επίσης το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, το οποίο λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες μπρόκολου αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Dundee διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο και ονομάζεται σουλφοραφάνη διατηρεί τον εγκέφαλο «κοφτερό» και με το πέρασμα των χρόνων.