ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για τον HIV

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για τον HIV
Reuters

«Αυτή την στιγμή πάνω από 7.000 δείγματα αίματος παραμένουν προς εξέταση. Έχουν συσσωρευτεί μέσα στους τελευταίους 12 με 18 μήνες. Είναι δείγματα αίματος οροθετικών που παρακολουθούνται από τις μονάδες λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι κάνουν τις περιοδικές τους εξετάσεις για να μπορέσουν να διαπιστώσουν την κατάσταση της υγείας τους και την επιτυχία ή όχι της αντιρετροϊκής θεραπείας που λαμβάνουν» δηλώνει στο CNN Greece, ο Γιώργος Τσιακαλάκης Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων του συλλόγου των οροθετικών «Θετική Φωνή».

Ποιος είναι ο λόγος της πολύμηνης αναμονής; Οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια.

Οι οροθετικοί οι οποίοι λαμβάνουν αγωγή υπολογίζονται στους 8.500. Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα θα πρέπει να κάνουν αυτές τις εξετάσεις αίματος ανά 3, 6 ή 12 μήνες -ανάλογα με το περιστατικό- για δουν την πορεία της υγείας τους και την επιτυχία ή μη της θεραπείας.

Με αυτή την κατάσταση που επικρατεί, όμως, οι ασθενείς δεν ξέρουν αν το ιικό φορτίο στο αίμα τους έχει μειωθεί και οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν έχουν χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία στον οροθετικό. Έτσι και οι δύο πορεύονται στα τυφλά. Γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για την δημόσια υγεία όπως τονίζει ο Γιώργος Τσιακαλάκης και εξηγεί το γιατί:

«Το πρόβλημα των ελλείψεων των αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις δεν αφορά μόνο τα ίδια τα οροθετικά άτομα αλλά πρώτιστα είναι θέμα δημόσιας υγείας. Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και η αγωγή αυτή δουλεύει, δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλον άνθρωπο γιατί τα επίπεδα του ιού στο αίμα τους είναι μη ανιχνεύσιμα.»

Στο κέντρο αναφοράς της Βορείου Ελλάδας τα πράγματα είναι πιο σοβαρά καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ούτε για την επιβεβαίωση του ιού HIV όπως καταγγέλλει ο σύλλογος οροθετικών «Θετική Φωνή»:

«Η εξέταση γονοτυπικής του HIV δεν γίνεται το τελευταίο διάστημα και επιπλέον στη Θεσσαλονίκη δεν γίνονται οι επιβεβαιωτικές εξετάσεις για τον HIV. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που έχουν εξεταστεί σε κάποιο εξωνοσοκομειακό κέντρο έχουν βρεθεί αντισώματα του ιού HIV στο αίμα τους αλλά δεν μπορούν να κάνουν επιβεβαιωτική εξέταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ διότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.»

Οι πρώτες ελλείψεις άρχισαν σταδιακά πριν από ενάμιση χρόνο. Όταν μάλιστα ανακοινώθηκε πως αλλάζει ο τρόπος προμήθειας των αντιδραστηρίων και θα γίνεται πλέον με διεθνή διαγωνισμό πάγωσαν σχεδόν τα πάντα. Όπως λέει ο κ. Τσιακαλάκης:

«Η προαναγγελία του διαγωνισμού έγινε πέρυσι τον Ιούνιο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του κειμένου του διαγωνισμού. Επομένως με αυτό δεδομένο δεν μπορούμε να περιμένουμε να περατωθεί κανένας διαγωνισμός. Η λύση έπρεπε να είχε βρεθεί ήδη και να είχε εφαρμοστεί».

Από τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», έχει στείλει ξανά και ξανά επιστολές στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ενημερώνοντας τον για την σοβαρότητα της κατάστασης καθώς πλέον υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας και του ζητούσε να βρεθεί λύση άμεσα.

Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στην προμήθεια αντιδραστηρίων μέχρι να γίνει και ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις με τα εργαστήρια αναφοράς όλης της χώρας δήλωσε στο CNN Greece, η Δήμητρα Παρασκευά, ιατρός παθολόγος, υπεύθυνη γραφείου HIV-AIDS και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν χρήματα στα κέντρα αναφοράς για να προμηθευτούν αντιδραστήρια. Η αρχή έγινε με το κέντρο αναφοράς της Βορείου Ελλάδος.

Ο σύλλογος οροθετικών πάντως «Θετική Φωνή» είναι σε αναμονή και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συναντηθεί με τον συνήγορο του πολίτη για θέματα υγείας. Ενώ αν δεν προχωρήσει η προμήθεια αντιδραστηρίων θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ.