ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνες για την έντονη δυσοσμία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στα τέλη Μαΐου θα προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα για την πηγή της δυσοσμίας στον Εύοσμο.

Η Κωνσταντίνη Σαμαρά, με αφορμή την έγκριση από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της δαπάνης για την πραγματοποίηση του σχετικού ερευνητικού προγράμματος από το ΑΠΘ τόνισε πως οι εκτιμήσεις θα προκύψουν εφόσον γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα η προμήθεια των απαραίτητων δειγματοληπτικών αντλιών και εφόσον εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο, ο αναλυτικός εξοπλισμός του συστήματος αέριου χρωματογράφου μάζας με θερμικό εκροφητή (TD-GCMS). Για το εν λόγω σύστημα έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός από τα ΕΛΠΕ, τα οποία θα το δωρίσουν στο ΑΠΘ.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια, μετά την έγκριση της δαπάνης για το ερευνητικό πρόγραμμα από την οικονομική επιτροπή, το θέμα θα «περάσει» και από τη μητροπολιτική επιτροπή ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας και του πανεπιστημίου.

Περιγράφοντας τη διαδικασία των δειγματοληπτικών ελέγχων η κ. Σαμαρά επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι αυτοί θα γίνονται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία, και ειδικότερα στον σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιφέρειας, στον Εύοσμο, στο δημαρχείο του Ευόσμου και σε ένα τρίτο σημείο που θα καθοριστεί κατά την υπογραφή της σύμβασης, ώστε να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των περιοχών από όπου εκφράζονται παράπονα, εκ μέρους του πληθυσμού, για τη δυσοσμία.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ θα επισκέπτονται τα παραπάνω σημεία με τις απαραίτητες αντλίες, δύο φορές την εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση επεισοδίου θα γίνονται και έκτακτες μετρήσεις. Τα δείγματα θα μεταφέρονται στο πανεπιστήμιο που θα γίνονται οι αναλύσεις από το ειδικό μηχάνημα μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ηρακλής Λάτσιος, επισήμανε ότι στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η καταγραφή των μερκαπτανών που αναμένεται να αποκαλύψουν την παρουσία κάποιας άλλης χημικής ουσίας, άοσμης, η οποία όμως σε συνδυασμό με αυτές προκαλεί τη δυσοσμία στην περιοχή του Ευόσμου. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει προσπάθεια για τον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λάτσιο, αν υπάρξει επεισόδιο δυσοσμίας, τα αντίστοιχα όργανα θα μπορέσουν να το εντοπίσουν με μία ή δύο μετρήσεις.

Ωστόσο, η κ. Σαμαρά διευκρίνισε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει επεισόδιο έντονης δυσοσμίας μπορεί να καταγραφούν κατά τις δειγματοληψίες, συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που ενδεχομένως δεν δημιουργούν δυσφορία στους κατοίκους ωστόσο, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το φαινόμενο.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρουμε το υπόβαθρο του αέρα και τι περιέχει από πλευράς τέτοιων ενώσεων για να αξιολογήσουμε την ένταση κάθε επεισοδίου», προσθέτει. Εκτιμά, άλλωστε, ότι θα μπορούν στα τέλη Απριλίου να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες από τις μετρήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνοδευτούν από αρκετά ακόμη δεδομένα και να αξιολογηθούν καθώς στο συγκεκριμένο περιστατικό οι πηγές της δυσοσμίας μπορεί να είναι περισσότερες από μία. Για τις πιθανές αιτίες επισημαίνει ότι οι επιστήμονες τις γνωρίζουν μέσα από τη βιβλιογραφία, ωστόσο δεν μπορούν να εκφράσουν επιστημονική άποψη χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσεων.

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, διατύπωσε ερωτήματα για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του ερευνητικού προγράμματος διάρκειας 18 μηνών. Ο κ. Λάτσιος απάντησε ότι μέσω του ερευνητικού προγράμματος θα αποκτηθεί εμπειρία σε ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει και αλλού.

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Εγνατία οδό

Νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης