ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μητέρα της 8χρονης που μαθαίνει γράμματα στο σπίτι

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μητέρα της 8χρονης που μαθαίνει γράμματα στο σπίτι

Συναντήσαμε την Νεφέλη, το 8χρονο κορίτσι που κινδυνεύει να στερηθεί την μαμά της, επειδή παρακολουθεί κατ' οίκον εκπαίδευση.

Η εκπαιδευτικός Χριστιάνα Σοφία, απειλείται με αφαίρεση της επιμέλειας της 8χρονης κόρης της γιατί προτίμησε να ακολουθήσει κατ' οίκον εκπαίδευση και δεν έγραψε την μικρή στο σχολείο. Η Εισαγγελία Ανηλίκων φέρεται αποφασισμένη να χωρίσει με Διάταξη το παιδί από την μητέρα, η οποία τη Δευτέρα προσέφυγε για ασφαλιστικά μέτρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Νεφέλη δεν έχει μπει ποτέ σε σχολική τάξη, όμως έμαθε την αλφάβητο όταν τα παιδιά της ηλικίας της πήγαιναν προνήπιο.

"Γράφω χωρίς ορθογραφικά λάθη. Πες μου μια λέξη", λέει ενώ στην πορεία διαπιστώνω ότι μιλάει αγγλικά, ασχολείται με τις καλές τέχνες, παίζει θέατρο και της αρέσει ο χορός. Το σπίτι της θυμίζει παιδικό εργαστήριο.

"Ξυπνάω κάθε πρωί στις 7 και ετοιμάζω το πρωινό" λέει η Νεφέλη. "Κοιμάμαι με τις κότες στις 8, γι' αυτό ξυπνάω τόσο νωρίς. Τρώω και μετά είμαι ελεύθερη να διαλέξω τι θα κάνω, αν η μαμά δεν έχει κανονίσει να πάμε κάποια βόλτα ή σε κάποιο μουσείο ή να κάνουμε κάποια άλλη δραστηριότητα μαζί".

Δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ζωγραφίζει και να βλέπει ντοκιμαντέρ όποτε θέλει αν κουραστεί να διαβάζει: "Έχω χιλιάδες βιβλία... Έλα να σου δείξω την βιβλιοθήκη μου", λέει και με τραβάει από το χέρι στο δωμάτιό της. Εμαθε να γράφει σε ηλικία 4,5 ετών ενώ στα 8 της έχει ήδη ξεκινήσει μαθήματα Πληροφορικής με ειδικό που την επισκέπτεται στο σπίτι. Καθόμαστε στο σαλόνι του διαμερίσματός της, φοράει ένα αποκριάτικο καπέλο και με βομβαρδίζει συνεχώς με ερωτήσεις: "Πες μου για την δουλειά σου. Τι ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος; Τώρα δηλαδή μου κάνεις συνέντευξη; "

Δεκάδες ζωγραφιές και κατασκευές με την υπογραφή της κοσμούν τα ράφια ενώ στο κέντρο του σαλονιού, ένα μικρό τραπεζάκι, εκτελεί χρέη θρανίου, όποτε χρειαστεί.

"Αρθρογραφώ σε έναν δικό μου τετράδιο για τον πλανήτη Παραμυθογή" λέει με περηφάνια. Τα απογεύματα κάνει μαθήματα latin χορών, μαθαίνει πολεμικές τέχνες και καθημερινά πηγαίνει στην παιδική χαρά, για παιχνίδι με τους φίλους της.

"Κάνω συνέχεια νέους φίλους" λέει η μικρή. "Αν σε ρωτήσουν τι τάξη πας;" αναρωτιέμαι. "Τους λέω πολύ απλά ότι δεν πάω καμία τάξη".

Το πρόγραμμα της μητέρας της Χριστιάνας που είναι ειδική παιδαγωγός για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και εργάζεται ως δασκάλα Αγγλικών είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της μικρής.

Η ίδια επιχειρεί να λύσει τις απορίες του παιδιού με βιωματική εκπαίδευση για να προσφέρει όσα το στείρο εκπαιδευτικό σύστημα δεν καταφέρνει. Μια απλή ερώτηση της Νεφέλης, είναι αφορμή για εκδρομή στη φύση, επίσκεψη σε μουσείο, και συνάντηση με ειδικούς: «Τα μαθαίνει όλα βιωματικά. Όταν ρώτησε για τις φωτιές, επισκεφτήκαμε την πυροσβεστική, μίλησε με τους πυροσβέστες και κάναμε βόλτα στο καμένο δάσος".

Η πτυχιούχος παιδαγωγός που είδε το σκληρό πρόσωπο του δικαστηρίου όταν αποφάσισε να εκπαιδεύσει την κόρη της "με τρόπο που προσκρούει σοβαρά στον κώδικα των αξιών μου" ενδέχεται να χάσει την επιμέλεια της μικρής.

Αλλες περιπτώσεις homeschooling

Την ίδια στιγμή ο χάρτης του homeschooling στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 50 γονείς και πολλούς ενδιαφερόμενους, ανάμεσα στους οποίους και την Μαρία Φραγκάκη: "Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση της Χριστιάννας" λέει και δηλώνει σοκαρισμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης.

"Αντί να ασχοληθούν με τα παιδιά που εργάζονται στους δρόμους τα έχουν βάλει με ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει με ασφάλεια και δεν του λείπει τίποτα. Η γνώση είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση, δική μας υποχρέωση είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας ελεύθερη παιδεία" τονίζει.

Μητέρα δύο μικρών παιδιών, τεσσάρων και ενός έτους θα εμμείνει όπως ισχυρίζεται στην απόφαση που πήρε μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Κακαβούλη "να μην τα στείλουμε στο σχολείο και να ακολουθήσουμε το homeschooling. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα αρμόδιο όργανο να ελέγχει αλλά ότι πρέπει να είμαστε ελεύθεροι. Εγώ είχα την χειρότερη εμπειρία στέλνοντας το παιδί μου σε έναν παιδικό σταθμό με μία δασκάλα και 36 παιδιά στην τάξη..."

Τί λέει η δικηγόρος της μητέρας

“Η υπόθεση της Χριστιάνας είναι χαρακτηριστική της προβληματικής και παραβιάζουσας θεμελιώδη δικαιώματα «ματιάς» της Πολιτείας πάνω στο θέμα.” δηλώνει η Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, πρόεδρος της ΜΚΟ «Πλειάδες» και δικηγόρος της μητέρας.

“Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για ν’ αντιληφθεί ότι είναι άδικο να αφαιρείται με επείγουσα διαδικασία χωρίς δίκη η επιμέλεια για το λόγο ότι παρέχεται στο παιδί αποσχολειοποιημένη εκπαίδευση, κάτι που σε πληθώρα κρατών είναι όχι μόνο νόμιμο, αλλά και προτιμητέο, αν οι γονείς μπορούν και θέλουν να καταβάλουν αντίστοιχη προσπάθεια. Ευελπιστούμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η μητέρα και το παιδί προσφεύγουν με αίτημα για επείγουσα προστασία, αφού εδώ απέτυχαν να αποφύγουν την άμεση θυματοποίησή τους, θα ενσκήψει καθοριστικά στο ζήτημα.”