New York Times: Στη «μαύρη» εργασία στρέφονται οι Έλληνες
Στην «αναγκαστική στροφή» πολλών, νομοταγών κατά τα άλλα, πολιτών κι επιχειρηματιών στην... παρανομία στα χρόνια της κρίσης, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο επισημαίνεται ακόμη πως η Ελλάδα είναι η κρίση από την οποία δεν έχει καταφέρει να «απαλλαγεί» η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μία έντονη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της χώρας με τους δανειστές της.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων που έχουν κάνει παύση της δραστηριότητάς τους δύο τελευταίους μήνες, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιβάλει νέες αυξήσεις στη φορολογία, στην προσπάθειά της να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα.
Στο δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή της Liz Alderman, φιλοξενούνται δηλώσεις ενός λογιστή, ο οποίος αναφέρει πως πάνω από 21.000 αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν τα βιβλία τους, όμως στην πραγματικότητα, δεν έχουν διακόψει και τις εργασίες τους.
«Οι περισσότεροι από αυτούς θα συνεχίσουν να εργάζονται, όμως τώρα θα το κάνουν στη “μαύρη αγορά”, αφού λένε ότι πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να επιβιώσουν», λέει χαρακτηριστικά.
«Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους δανειστές προκειμένου η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη, ουσιαστικά έχουν φέρει ελάχιστη πρόοδο, με την Ελλάδα να είναι πιο εξαρτώμενη από ποτέ από τα προγράμματα διάσωσης, που λαμβάνει από το 2010», σημειώνουν οι New York Times.
Το δημοσίευμα συνεχίζει υποστηρίζοντας πως η παραοικονομία, που φαίνεται να ενισχύεται ξανά, είναι ένα από τα πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα, κι ένα από αυτά που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
«Τα νέα μέτρα λιτότητας αναγκάζουν τους κάποτε νομοταγείς Έλληνες να καταφύγουν στη μαύρη εργασία, η οποία εκτιμάται στο 20-25% του ΑΕΠ, καθώς όλο και περισσότεροι σταματούν να δηλώνουν το εισόδημά τους για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους που, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχουν αυξηθεί έως και κατά 70% του ατομικού ακαθάριστου εισοδήματος».
«Με την ανεργία στο 23%, για κάποιους η παραοικονομία είναι σανίδα σωτηρίας. Κάποιοι το βλέπουν ως τρόπο να εμποδίσουν την κυβέρνηση, την οποία δεν εμπιστεύονται, να ρίξει τα χρήματά τους στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους», τονίζουν οι New York Times, εξηγώντας πως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμωτές, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη αυτοαπασχολούμενοι το τόλμησαν.
«Η καρδιά του ζητήματος για αυτόν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιδιωτών και επιχειρήσεων, είναι το γεγονός ότι πλέον δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να αποπληρώνουν τις αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους», σημειώνει ο Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος, ειδικός σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, έχουν προτεραιότητά να «χτυπηθεί» η παραοικονομία, την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσουν» τα 86 εκατομμύρια ευρώ της δόσης.