Κολαστήριο Κορυδαλλού: «Βαφτίζουν» διορθώσεις τα αυτονόητα
Αν αναζητήσει κάποιος στην Google την λέξη ‘Κολαστήριο’ θα διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες οι αναρτήσεις αφορούν το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.
Ονομάστηκε έτσι γιατί την περίοδο 2013 -2014 δεν θύμιζε σε τίποτα δομή παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά αποθήκη ανθρώπων.
Το νοσοκομείο, αν και δυναμικότητας 60 ατόμων, φιλοξενούσε 220. Οι ασθενείς ήταν ο ένας πάνω στον άλλο αφού είχαν τοποθετηθεί κουκέτες για να χωρέσουν στους θαλάμους όσo το δυνατόν περισσότεροι.
Η φυματίωση θέριζε καθώς τα μεμονωμένα κρούσματα έγιναν δεκάδες εξαιτίας του συνωστισμού.
πηγή: Twitter
Μετά την δημοσιοποίηση της κατάστασης που επικρατούσε έγινε σταδιακή αποσυμφόρηση με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να νοσηλεύονται 135 ασθενείς -όμως και πάλι είναι διπλάσιοι από αυτούς που προβλέπεται. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Ενώ ο θάλαμος είναι για 4 με 5 άτομα έχει μέσα 8 με 9. Εντάξει είναι στριμωγμένα αλλά δεν είναι το ένα κρεβάτι πάνω στο άλλο όπως ήταν παλιά.[...] Μην έχετε στο μυαλό σας την εικόνα από ένα δημόσιο νοσοκομείο, είναι ένας θάλαμος φυλακής. Δεν έχει καμία σχέση με νοσοκομείο» λέει στο CNN Greece κρατούμενος που νοσηλεύεται εκεί.
Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους κρατούμενους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού από διάφορες ομάδες είναι πολύ συχνές.
Μάλιστα, προ ημερών ομάδα αναρχικών εισέβαλε στο Υπουργείο Υγείας, έκανε συμβολική κατάληψη και τελικώς συνομίλησε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τα προβλήματα που υπάρχουν στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και να ενταχθεί στο ΕΣΥ –τώρα ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι 100 ασθενείς-κρατούμενοι είναι χρονίως πάσχοντες. Επιπροσθέτως, οι 40 από αυτούς έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται μόνιμη νοσηλεία.
«Υπάρχουν 40 άτομα που χρειάζονται δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη και αντί γι αυτό λαμβάνουν μια υψηλή φροντίδα. Η κατάσταση τους επιδεινώνεται. Μιλάμε για καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ασθενείς με παθήσεις του ήπατος, παραπληγικούς, τετραπληγικούς» λέει ο 45χρονος κρατούμενος στο CNN Greece ο οποίος μάλιστα καταγγέλλει ότι εξαιτίας των συνολικών προβλημάτων 13 ασθενείς πέρυσι έχασαν τη ζωή τους.
πηγή: Twitter
Στο κτίριο έχουν γίνει μικροεπιδιορθώσεις. Ζεστό νερό έχουν 2 φορές την ημέρα για μιάμιση ώρα. Η κεντρική θέρμανση λειτουργεί τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα -τουλάχιστον υπάρχουν κλιματιστικά.
πηγή: Twitter
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Το νοσοκομείο διαθέτει 8 γιατρούς και 7 νοσηλευτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
«Μετά τη μια το μεσημέρι μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί είναι ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής. Αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν δύο ή τρία περιστατικά ταυτόχρονα δεν προλαβαίνουν κι αυτό έχει τύχει πολλές φορές. Για παράδειγμα όταν είχε γίνει η μεγάλη μάχη στις φυλακές Κορυδαλλού που είχαν σφαχτεί Αλβανοί με Πακιστανούς είχαν φέρει εδώ 15 άτομα βαριά τραυματισμένα , οι 5 πέθαναν, ποιος να τους φροντίσει;» μας λέει ο κρατούμενος-ασθενής.
Η ποιότητα του φαγητού είναι καλή όμως δεν υπάρχει ειδικό διαιτολόγιο για κάποιες κατηγορίες ασθενών όπως είναι για παράδειγμα οι αιμοκαθαιρόμενοι.
Στο παρελθόν, όπου έλειπαν τα τζάμια από τα παράθυρα, οι κρατούμενοι-ασθενείς τοποθετούσαν χαρτόκουτα για να προστατευτούν από το κρύο.
πηγή: Twitter
Κατσαρίδες σε κοινόχρηστους χώρους, στα μπάνια και το καλοκαίρι ακόμη και στους θαλάμους.
πηγή: Twitter
Ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015, σύμφωνα με τον οποίο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% και έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους, μπορούν να αποφυλακιστούν.
Όπως καταγγέλλουν στο CNN Greece o νόμος αυτός εφαρμόστηκε μόνο για λίγους μήνες και μετά αδράνησε.
Ενώ, όπως τονίζουν, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία της αποφυλάκισης. Από την ημέρα της αίτησης μέχρι την ήμερα της αποφυλάκισης χρειάζεται ένα έτος.
Οι κρατούμενοι-ασθενείς ζητούν από το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να τους επισκεφτεί και εκφράζουν ένα παράπονο:
«Έχουμε στείλει επιστολή στο νέο υπουργό, θα θέλαμε να έρθει να δει με τα μάτια του τα προβλήματα, γιατί αν έρθει να δει, θα καταλάβει ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει ρόδινα. Ας έρθει ο κύριος Κοντονής για ένα μισάωρο, δεν χρειάζεται παραπάνω. Τον περιμένουμε εδώ και 2 μήνες αλλά δεν έχει έρθει.»