ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ για την απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου για κτίρια στο Ελληνικό

Το ΣτΕ για την απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου για κτίρια στο Ελληνικό
Εurokinissi

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα, κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Η αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις 13/2/2017, αφορά, «νεότερα μνημεία, πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως: το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα, πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Όπως συμπληρώνει η Επιτροπή, «την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) - ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β' Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)».

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η αίτηση ακύρωσης συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον δικηγόρο στον Άρειο Πάγο, Δημήτρη Μπελαντή και αναφέρεται κυρίως «στην πολλαπλή παραβίαση των διατάξεων του νόμου για τα διατηρητέα νεότερα κτίρια και τις αρχαιότητες (ν. 3028/2002) καθώς και στην πλημμελή και εσφαλμένη αιτιολογία της απόφασης της υπουργού να μην χαρακτηρίσει τα κτίρια ως διατηρητέα.

Η αίτηση στηρίζεται στη σύμφωνη με την κήρυξη/χαρακτηρισμό θέση αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και σε αναλυτική έκθεση τεκμηρίωσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών ΕΜΠ».

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πολυετή αγώνα για τη σωτηρία του χώρου, «βασιζόμενη στις αρχές του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και της τήρησης των κανόνων δικαίου, που δυστυχώς έχουν συρρικνωθεί δραστικά στη μνημονιακή εποχή».