ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στο Κορδελιό: Έτσι θα γίνει η απομάκρυνση και εξουδετέρωσή της

voria.gr

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου θα γίνει η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Έμπειρη ομάδα τριών στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς θα κάνει την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Νίκος Φανιός η ομάδα θα επιχειρήσει αρχικά να απομακρύνει τον πυροκροτητή και στη συνέχεια ολόκληρη η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη. Εκεί θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα, είπε ακόμη ο κ. Φανιός και διευκρίνισε πως η βόμβα είναι αεροπορίας και η μεταφορά της θα γίνει με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υπό την επίβλεψη της αστυνομίας. Το συγκεκριμένο Τάγμα έχει και στο παρελθόν συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης βλημάτων.

Έτοιμος για την «πρόκληση» ο ΟΑΣΘ

Περισσότεροι από 72.000 Θεσσαλονικείς θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το πρωί της Κυριακής και ο ΟΑΣΘ δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση και στην μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες από ειδικά οχήματα.

«Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε λεωφορεία για τη μεταφορά των συμπολιτών μας. Υπολογίζω πως θα χρειαστούν 50–60 οχήματα με περίπου 100–120 άτομα προσωπικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για περισσότερα λεωφορεία εάν κριθεί απαραίτητο. Κάθε λεωφορείο θα συνοδεύεται από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα, ενώ η τροχαία θα πρέπει να μας υποδείξει τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης. Θα διαθέσουμε και δύο λεωφορεία για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

Η μετακίνηση με τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν, ενώ για τη μεταφορά των ΑΜΕΑ με τα ειδικά οχήματα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν από νωρίτερα στο τηλέφωνο 2313 302170. Επίσης, κάτοικοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με το ΕΚΑΒ (166) για την ασφαλή μεταφορά τους.

(voria.gr)

Αδειάζουν τις δεξαμενές τους 15 πρατήρια

Την ίδια ώρα περίπου 15 πρατήρια καυσίμων που εδρεύουν σε κοντινή απόσταση από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα, αναμένεται να αδειάσουν τις δεξαμενές τους. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, η εκκένωση των δεξαμενών είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, αλλά από τη στιγμή που τίθεται θέμα λόγω της ύπαρξης της βόμβας, οι πρατηριούχοι είναι πανέτοιμοι να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Οι δεξαμενές καυσίμων έχουν διάφορα μεγέθη, που ποικίλουν από 5000 λίτρα έως και 30.000-50.000 λίτρα στα μεγάλα πρατήρια σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, ο οποίος ακόμη εκτίμησε «ότι οι βενζινοπώλες, επειδή γνωρίζουν ότι οι δεξαμενές θα χρειαστεί να αδειάσουν, θα φροντίσουν να έχουν λιγότερα καύσιμα».

«Οι αντλίες που βγάζουν το καύσιμο αντλούν περίπου 300-400 λίτρα το λεπτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να αδειάσει μια μεγάλη δεξαμενή, μπορεί να χρειαστούν και ώρες», κατέληξε.

Έτοιμα για όλα τα σενάρια και τα ΕΛΠΕ

«Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε απόσταση άνω των 700 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται ακόμη μακρύτερα», δήλωσε με την σειρά του ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Αντώτσιος, τονίζοντας πως και τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης.

«Οι ΒΕΘ και όλες οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ διαθέτουν εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, τον Μάιο του 2016. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα (σ.σ. την εξουδετέρωση της βόμβας από τις αρμόδιες αρχές) έχει εκπονηθεί πρόσθετο σχέδιο με επιπλέον μέτρα. Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, οι ΒΕΘ είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής κατάστασης και οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα» κατέληξε ο κ. Αντώτσιος

Καμία ανησυχία στη ΔΕΗ

Σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα είναι δύο αγωγοί ύδρευσης, από τους οποίους υδροδοτούνται - μεταξύ άλλων- το Κορδελιό και η περιοχή μέχρι τις φυλακές Διαβατών. Όπως ανέφεραν στελέχη της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), στην περιοχή υπάρχει και ένα φρεάτιο αποχέτευσης.

Ο διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης τού Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Αναστάσιος Μιζαμίδης, τόνισε πως «δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία», γνωστοποιώντας ακόμη ότι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από τον βενζινάδικο, για όση ώρα θα διαρκέσει η επιχείρηση.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να πάει κάτι στραβά, άλλωστε τα περισσότερα δίκτυά μας είναι εναέρια, οπότε δε χρειάζεται να λάβουμε κάποια ιδιαίτερα μέτρα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την τρωτότητα των δικτύων κοινής ωφέλειας της περιοχής, το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ έχει μελετήσει τη σεισμική διακινδύνευση ευρύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει ακριβής παραλληλισμός των πιθανών συνεπειών ενός σεισμού με εκείνες στο ενδεχόμενο μίας έκρηξης του βλήματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης