ΕΛΛΑΔΑ

Η e-κκλησία είναι γεγονός: Άδειες γάμου μέσα από το... κινητό

Η e-κκλησία είναι γεγονός: Άδειες γάμου μέσα από το... κινητό
Eurokinissi/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

Η Εκκλησία μπορεί να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τις παραδόσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ζει στον δικό της κόσμο. Απεναντίας, κάθε άλλο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τις... ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ξεκίνησε εδώ και καιρό εντατικά σεμινάρια με στόχο την ειδικότερη εκπαίδευση των ιερέων στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, οι οποίες σύντομα θα είναι στη διάθεση των πιστών που κατοικούν στα εδαφικά όρια δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής και όχι μόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", στα στασίδια για... επιμόρφωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ κάθισαν τριακόσιοι κληρικοί για να προετοιμαστούν για τη νέα ηλεκτρονική... εποχή, με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη.

Η εικόνα εντυπωσιακή, καθώς και η προσέλευση των ιερέων, αφού από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Αφού έψαλαν εν χορώ την προσευχή, στη συνέχεια ο πατέρας Συμεών, με τη συνδρομή του στενού του συνεργάτη, του πατέρα Ευγένιου, προσπάθησε να τους «μυήσει» στον μαγικό κόσμο των τεχνολογικών... επιτευγμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να τους εξηγήσει πώς η εφαρμογή τους θα κάνει την καθημερινότητα τη δική τους και των πολιτών πιο εύκολη. Ομως δεν είναι όλοι οι κληρικοί εξοικειωμένοι με τη χρήση υπολογιστών και έξυπνων συσκευών, αλλά η δίψα τους για μάθηση και η συναίσθηση της προσφοράς και της ιερατικής ευθύνης απέναντι στο ποίμνιο παραμέρισαν κάθε δισταγμό και ανησυχία.

Έκδοση πιστοποιητικών

Πολύ σύντομα η έκδοση πιστοποιητικών αγαμίας, η έκδοση αδειών γάμου, πιστοποιητικά τελέσεως βαπτίσεων, υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα έγγραφα θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται και εξ αποστάσεως μέσα από ειδικές εφαρμογές, οι οποίες σύντομα θα είναι στη διάθεση των πολιτών μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής (iaath.gr). Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, βλέποντας τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και γνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε μια αστική περιοχή όπως η Αθήνα, αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής διοίκησης και διαχείρισής της. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ.

Όπως σημειώνει ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, «πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι συναλλασσόμαστε με πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες που ασφυκτιούν στον χρόνο, σε οικονομικά και πρακτικά ζητήματα και δεν έχουν καιρό για χάσιμο προκειμένου να πάρουν μια πληροφορία ή ένα χαρτί που τους είναι απαραίτητο. Έτσι λοιπόν σχεδιάσαμε ένα ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και το δικό μας έργο. Να μη χάνουμε χρόνο για πράγματα που μπορούν να γίνουν από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμη κι από ένα κινητό. Για μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε περισσότερο χρόνο για τη διαπροσωπική επικοινωνία, γι' αυτό που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, όπως έναν λόγο παρηγοριάς, μια πνευματική στήριξη».

Ηδη οι νέες εφαρμογές υλοποιούνται στον κεντρικό διοικητικό μηχανισμό του νομικού προσώπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, η διαχείριση των αποφάσεων των Μητροπολιτικών Συμβουλίων, η διαχείριση του Ψηφιοποιημένου Αρχείου του Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και άλλες.

Ψηφιακό help – desk

«Αναπτύξαμε επίσης μια υπηρεσία πληροφόρησης και ενημέρωσης μέσω της ιστοσελίδας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ένα εικονικό «help - desk» που οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκουν μόνοι τους τις απαντήσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως τι δικαιολογητικά χρειάζονται για το μυστήριο του γάμου, της βάπτισης, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν και τα δικά τους ερωτήματα».

Σε πολύ λίγο καιρό, όπως μας ενημερώνει ο πατέρας Συμεών, περιμένουν να γίνει και η σύζευξη με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με το σύστημα Taxis, προκειμένου να είναι πιστοποιημένοι οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Τι σημαίνει αυτό; Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μακρόθεν να συμπληρώνουν όλα τα χαρτιά και τις φόρμες που χρειάζονται για να πάρουν ένα πιστοποιητικό αγαμίας, μια υπεύθυνη δήλωση, να εκδοθεί μια άδεια γάμου κ.ά. «Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να υπάρχει η δυνατότητα να διασυνδεθεί η πλατφόρμα και με άλλες πλατφόρμες του δημοσίου, το Ληξιαρχείο, το Δημοτολόγιο», προσθέτει ο πρωτοσύγκελος.

«Η τεχνολογία μεταφέρει το μήνυμα του Θεού ευκολότερα»

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου είναι ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη. Αυτήν τη στιγμή εργάζεται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, οπότε η δική του εξοικείωση είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους ιερείς.

«Είναι πάρα πολύ καλό να μπορέσει ο ιερέας να καταλάβει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να κάνει ποιμαντική στους ενορίτες του που δεν φτάνουν στα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ιερείς και αυτό το πρόγραμμα λύνει πολλά τέτοια ζητήματα. Η Εκκλησία ως διοικητικός θεσμός ποτέ δεν αρνήθηκε την πρόοδο και την τεχνολογία».

Την ίδια άποψη έχει και ο πατήρ Ανθιμος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι ιερέας στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης, στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη. Πρόκειται για μια ενορία με πάνω από 80.000 κατοίκους και με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. «Η ποιμαντική ανάγκη μας έκανε να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία. Οταν έχεις ανάγκη να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους, ουσιαστικά να τους μεταφέρεις ένα μήνυμα, ο παραδοσιακός τρόπος σήμερα είναι δύσκολος. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα νέα Μέσα, δεν γίνεται διαφορετικά», εξηγεί.