ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια: Οι συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο

Eurokinissi/φώτο αρχείου

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με αναπνευστικά προβλήματα, ένας Πακιστανός μετανάστης 31 ετών, ο οποίος ζούσε τους τελευταίους μήνες στο Hot Spot της Μόριας.

Ο νεαρός άνδρας έμενε στην ίδια σκηνή με τον 18χρονο που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας νεκρός. Σύμφωνα με μαρτυρίες τα ρούχα και των δύο ανδρών όταν μεταφέρθηκαν στο ιατρείο που βρίσκεται μέσα στον καταυλισμό μύριζαν έντονα καμένο ξύλο.

«Έφεραν δύο άτομα στο ιατρείο, ο ένας ήταν νεκρός, έγινε διαπίστωση θανάτου κι ο άλλος είχε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και ήταν ληθαργικός. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να γίνει κλήση στο ΕΚΑΒ και να γίνει διακομιδή» λέει στο CNN Greece o επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια, Δημήτρης Πατέστος.

Κανένας από τρεις που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις υγρές σκηνές της Μόριας δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας ξεκαθαρίζουν οι γιατροί που τους φροντίζουν και τονίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί ν αυξηθεί.

«Μέσα στη σκηνή είχε πυρότουβλα και έξω από την σκηνή ήταν ένας τενεκές λαδιού. Παίρνουν τους τενεκέδες, τους κόβουν και βάζουν μέσα ξύλα για να ζεσταθούν. Οι σκηνές κλείνουν, δεν ξέρουμε αν βάζουν όλο τον τενεκέ μέσα ή μόνο τα πυρότουβλα, τα οποία έχουν ζεστάνει μέσα στην φωτιά για να εκπέμπουν θερμότητα» μας λέει ο καρδιολόγος Δημήτρης Πατέστος, ο οποίος κάθε ημέρα ζει από κοντά το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Οι σκηνές

Το 90% αυτών που ζουν στην Μόρια μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές είναι άνδρες χωρίς οικογένεια.

«Οι σκηνές έχουν υγρασία, είναι γεμάτες νερό. Είναι σκηνές καλοκαιρινού τύπου δεν είναι γι αυτές τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Η θερμοκρασία το βράδυ στη Μόρια είναι -1 με 0 βαθμούς κελσίου. [...] Τα στρώματα που χρησιμοποιούν είναι μούσκεμα από την υγρασία σαν να τους έχει ρίξει νερό. Τα τυλίγουν με κάτι πλαστικά αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα έτσι» περιγράφει στο CNN Greece, o Δημήτρης Πατέστος.

Οι οικίσκοι

Οι οικογένειες των προσφύγων και μεταναστών έχουν βρει καταφύγιο μέσα σε οικίσκους ή μάλλον έχουν στοιβαχτεί μέσα σε οικίσκους.

«Υπάρχουν τα family compound. Το καθένα είναι το πολύ 20 τετραγωνικά και εκεί μέσα μπορεί να ζουν 30 με 40 άτομα. Αυτοί θερμαίνονται με κλιματιστικά. Δεν είναι όμως συνθήκες αυτές» μας λέει ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου.

Συνθήκες υγιεινής

Το Hot Spot της Μόριας μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν ποτέ όμως δεν είναι τόσοι.

«Δυο τουαλέτες αντιστοιχούν σε κάθε οικίσκο. Γενικότερα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα. Υπάρχουν 200 τουαλέτες για 4000 άτομα που φτάνουν πολλές φορές όσοι φιλοξενούνται εδώ» μας εξηγεί o Δημήτρης Πατέστος.

Αυτό έχει αποτέλεσμα κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι να κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν γεγονός που δημιουργεί πολλές εστίες μόλυνσης.

Πρόσβαση σε νερό έχουν όμως είναι κρύο και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, σχεδόν κανείς δεν κάνει μπάνιο.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και μεταναστών, όπως λένε οι γιατροί, πάσχει από λοιμώξεις, δερματικές παθήσεις όπως ψώρα και από πολλά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του εγκλεισμού και των συνθηκών.

Οι Γιατροί του Κόσμου επανειλημμένως έχουν ζητήσει τόσο από τις τοπικές αρχές της Μυτιλήνης, όσο και σε κεντρικό επίπεδο να δοθεί λύση ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να σταματήσουν να ζουν κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης