Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα: «Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες»
Νέα σκληρή αντίδραση της Άγκυρας για τη χθεσινή απόφαση του Άρειου Πάγου σχετικά με τη μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
"Απαιτούμε οι οκτώ στρατιώτες να δικαστούν ξανά. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες", είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ. Μ. Τσαβούσογλου και απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών την ώρα που η Άγκυρα υπέβαλε νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Η κίνηση αυτή θεωρείτο αναμενόμενη μετά την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το αίτημα υποβάλλεται βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την απόφαση του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Άγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας η οποία κράτησε 6.5 ώρες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλτσίν προειδοποίησε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ Δημήτριο Παρασκεύοπουλο ότι στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι οχτώ τότε θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σία Αναγνωστοπούλου: Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πρέπει να εξαρτώνται από τέτοιου είδους αποφάσεις
Μιλώντας στο CNN Greece η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου σημειώνει ότι με τη χθεσινή απόφαση επιβεβαιώθηκε περίτρανα η ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απόφαση. Σχετικά με τις αντιδράσεις της Άγκυρας ο κ. Αναγνωστοπούλου υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να ζητήσει όσες φορές θέλει την έκδοση των οκτώ. "Από εκεί και πέρα η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει τελεσίδικα. Σε αυτή τη χώρα, όπως πρέπει, οι εξουσίες είναι διακριτές. Η Άγκυρα μπορεί να ζητά, αλλά δεν είναι αυτό θέμα της εκτελεστικής εξουσίας στην Ελλάδα", λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το αν η απόφαση θα επηρεάσει τα ανοικτά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: "αν τα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και το Κυπριακό εξαρτηθούν από μία απόφαση που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης τότε πάει να πει ότι η οποιαδήποτε λύση στα προβλήματα δεν θα είναι σταθερή. Δεν μπορεί να είναι μια λύση σταθερή αν βασίζεται σε συνεννοήσεις οποιουδήποτε τύπου που μπορεί να καταργούν βασικές αξίες του Διαφωτισμού. Πιστεύω ότι όταν επέλθει ψυχραιμία και η Τουρκία δεν θα θελήσει να παίξει με αυτό το θέμα".
Τι προβλέπει ο νόμος περί ασύλου
Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.