ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα Αλληλεγγύης 2017: Παράταση για την Κάρτα Σίτισης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

Σε 700.000 άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ.

 

Μέχρι τότε, παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή η κάρτα σίτισης 2017, όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Η Κάρτα Σίτισης ήταν να ολοκληρωθεί με το τέλος του 2016, ωστόσο παρατείνεται προκειμένου να μην δημιουργηθεί κενό στην οικονομική ενίσχυση των πολιτών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέχρι να ξεκινήσει να υλοποιείται σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Η παράταση εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για την ακώλυτη εξυπηρέτηση αναγκών των ευάλωτων ομάδων προτάθηκε με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το πρόγραμμα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4403/2016 (Α΄ 125). Επίσης, προτείνεται μηνιαία παράταση αποκλειστικά της περιόδου επιδότησης σίτισης, ώστε να καλυφθεί το διάστημα, μέχρι την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την έναρξη της διαδικασίας των πληρωμών εντός του Φεβρουαρίου.

Η ανωτέρω παράταση αφορά στους δικαιούχους που έχουν μόνιμη κατοικία σε δήμους στους οποίους δεν εφαρμόζεται η πρώτη φάση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται, επίσης ότι, επί της παραγράφου 2, σκοπείται η παράταση της βαθμιαίας εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε 30 δήμους για έναν ακόμη μήνα και έως την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών καθολικής εφαρμογής του ΚΕΑ. Καλύπτεται το χρονικό διάστημα έως την έναρξη της διαδικασίας καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης εντός του Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι των προτεινόμενων διατάξεων συνίστανται στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των δομών φτώχειας και στην απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους για δύο ακόμη μήνες, ήτοι έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας των νέων δομών του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης