ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η έκτακτη εισφορά, όχι ο τρόπος υπολογισμού της

ΣτΕ:  Συνταγματική η έκτακτη εισφορά, όχι ο τρόπος υπολογισμού της
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/Eurokinissi

Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα που επιβλήθηκε το 2011, όχι όμως και τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται.

Η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε δυο προσφυγές φορολογουμένων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών του 2011 σχετικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, ο φόρος «δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».

Αναφορικά όμως με τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς, το ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση είναι «ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική».