ΕΛΛΑΔΑ

Ο κίνδυνος που βλέπει ο Άρειος Πάγος για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την μη έκδοση των δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς εισηγήθηκε την Τρίτη (10/01) η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, με τους αεροπαγίτες να επιφυλάσσονται να εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς, στις 23 Ιανουαρίου 2017.Ο

Αναλυτικότερα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας για τους πρώτους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε να απορριφθεί και πάλι το αίτημα, καθώς όπως τόνισε «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι είναι αόριστοι οι λόγοι που εκζητούνται και εάν εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωποι και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδώρου.Επιπλέον, η εισαγγελέας τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ και δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την εισαγγελέα είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.

Ανέφερε, δε, ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

«Και ο Ερντογάν να ερχόταν στην Ελλάδα θα σας πρότεινα να μην τον εκδώσετε»

Αναλυτικότερα, ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη συζυγό του τούς έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχουν δημευθεί. Της γυναίκας μου της έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών.

Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπαν ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά και με κλομπ και προσέθεσε:

«Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός είπε:

«Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδείχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως υποστήριξαν οι συνήγοροί των δύο στρατιωτικών, Χρ. Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν ως μάρτυρας ο ναύαρχος ε.α. Κ. Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος.

Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά πως «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν, θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μη βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Με τις ελληνικές Αρχές να βρίσκονται ούτως ή άλλως σε επιφυλακή από το προηγούμενο βράδυ λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Τουρκία, η είδηση περί προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Blackhawk στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το πρωί του Σαββάτου 16 Ιουλίου σήμανε συναγερμό.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ στρατιωτικοί, εκ των οποίων ο ένας φορούσε πολιτικά. Όλοι τους είχαν ξηλώσει τα γαλόνια τους και άμα η άφιξή τους ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές για το προφανές. Οτι ο λόγος για τον οποίο κατέφυγαν στη χώρα μας ήταν το πραξικόπημα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία δεν άργησε να αντιδράσει. Η πρώτη από τις αντιδράσεις ήρθε από τον ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε προδότες τους στρατιωτικούς και ενημέρωσε τους πολίτες της χώρας του ότι ζήτησε από την Ελλάδα την έκδοσή τους.

Την αμέσως επόμενη μέρα, Κυριακή 17 Ιουλίου, το ελικόπτερο επέστρεψε στην Τουρκία και οι αξιωματικοί βρέθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης για «παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου» στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης. Όλοι τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας πήρε πλέον και επίσημη μορφή.

Λίγες ώρες προτού οδηγηθούν στον Εισαγγελέα και λίγο μετά το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο, οι Τούρκοι αξιωματικοί αποκάλυπταν στις ελληνικές Αρχές λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη τις ώρες που προηγήθηκαν της άφιξής τους στην Αλεξανδρούπολη.

«Οι προϊστάμενοι μας στη μονάδα είχαν ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα και οι εντολές που μας έδωσαν χθες βράδυ (σ.σ. 15/07) ήταν να πάρουμε τα ελικόπτερα και να τα προσγειώσουμε σ’ ένα ξέφωτο έξω από την Κωνσταντινούπολη και να περιμένουμε εντολές.

Αυτό κάναμε. Όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας φοβηθήκαμε για τη ζωή μας καθώς οι ταραχές και οι συμπλοκές ήταν πια σώμα με σώμα. Είδαμε δολοφονίες και αποκεφαλισμούς και τότε καταλάβαμε ότι αν μέναμε στη Τουρκία θα μας σκότωναν.

Στη συνέχεια, οι Τούρκοι στρατιωτικοί περιέγραψαν γιατί πήραν την απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα.

«Ανοίξαμε τους χάρτες και διαπιστώσαμε ότι η πιο κοντινή και ασφαλής διαδρομή ήταν για εμάς η Ελλάδα και το πιο κοντινό αεροδρόμιο αυτό της Αλεξανδρούπολης».

Το αίτημα έκδοσης από την Τουρκία

Το τουρκικό αίτημα δικαστικής έκδοσης των οκτώ παρελήφθη από το ελληνικό ΥΠΕΞ στις 17 Αυγούστου 2016. Στη συνέχεια προωθήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι τούρκοι αξιωματικοί περιμένουν τις αποφάσεις πιέζοντας την ελληνική Δικαιοσύνη να μην ανάψει πράσινο φως στην έκδοσή τους, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «φοβόμαστε για τις ζωές μας. Έχουμε πίστη στην ελληνική Δικαιοσύνη και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε τουλάχιστον μια δίκαιη δίκη.».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης