Μόρια: Παγωμένη πολιτεία - Μόνη ελπίδα οι εθελοντές
«Στη Μόρια οι σκηνές είναι καλοκαιρινού τύπου, δεν έχουν πάτωμα, ούτε θέρμανση οπότε με τις βροχές του προηγούμενου καιρού και με το χιόνι τώρα, οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από κακές συνθήκες και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν» λέει στο CNN Greece ο Απόστολος Βείζης, υπεύθυνος ιατρικών προγραμμάτων των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Οι δοκιμασίες γι' αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τέλος. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται στο νησί με αμείωτη ένταση -μάλιστα οι κάτοικοι σήμερα υποστηρίζουν ότι τα φαινόμενα έχουν ενταθεί.
Οι καλοκαιρινές σκηνές όπως έχουν καλυφθεί από το χιόνι θυμίζουν πλέον ιγκλού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή έχουν παγώσει τα πάντα. Τα απλωμένα ρούχα δεν μπορούν να φορεθούν. 'Εχουν κοκαλώσει μαζί και οι οικογένειες με τα μωρά που ζουν εκεί, όπως και οι ηλικιωμένοι.
«Αν και δεν κάνουμε πρωτοβάθμια βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπου να έχουμε αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού άρα οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άμεσα συνδεδεμένες με νοσήματα όπως είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματολογικά, μυοσκελετικά» λέει στο CNN Greece ο Κ. Βείζης.
Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δυσκολεύονται να την καταγράψουν. Όπως καταγγέλλουν μέσα από τα δημοσιεύματα τους οι αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύουν την λήψη φωτογραφιών.
Τα κλιμάκια όμως των γιατρών που παράσχουν βοήθεια εκεί μπόρεσαν να καταγράψουν τις συνθήκες που επικρατούν.
Τις τελευταίες ημέρες που η χιονόπτωση είναι έντονη στο νησί και η χιονόστρωση μεγάλη έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι ομάδες εθελοντών για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη Μόρια.
«Τους πήγαμε υπνόσακους, σκηνές δυο ατόμων, μπουφάν, γάντια, ρούχα για το κρύο, κουβέρτες γενικά ότι χρειάζεται για να τους βοηθήσουμε. [...] Η Μόρια είναι ένα ιδιαίτερο σημείο, έχει πιο χαμηλή θερμοκρασία από την υπόλοιπη Μυτιλήνη, το βράδυ εκεί πρέπει να πέφτει στους -5 με -10 βαθμούς κελσίου.» λέει στο CNN Greece o Θανάσης Βουλγαράκης, εθελοντής μέλος της ΜΚΟ Λέσβος solidarity.
Μάλιστα επειδή οι ανάγκες ήταν μεγάλες και συνεχίζουν να είναι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολικών θερμοκρασιών εστάλησαν επιπλέον ρούχα στην αποθήκη που διατηρείται στην Μυτιλήνη από ξένες ΜΚΟ. Ο ρουχισμός αυτός προέρχεται από προσφορές πολιτών από όλη την χώρα.
Ως λύση τελευταίας στιγμής εθελοντές στη Μυτιλήνη ψάχνουν πρόχειρα καταλύματα για να προστατέψουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
«Εμείς ψάχνουμε να δούμε τι εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορούμε να βρούμε για να βάλουμε σόμπες και να μπουν μέσα για να μπορέσουμε να τους προφυλάξουμε» λέει στο CNN Greece o Θανάσης Βουλγαράκης, εθελοντής μέλος της ΜΚΟ Λέσβος solidarity.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί όπως λένε, ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.
Τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά ασφυκτιούν εδώ και μήνες καθώς ο πληθυσμός είναι διπλάσιος μπορεί και τριπλάσιος, συγκεκριμένα:
- στη Μυτιλήνη συνολικά είναι 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μόνο στη Μόρια που η χωρητικότητα είναι για 2.000 άτομα φιλοξενούνται 3.500
- στη Σάμο με χωρητικότητα 600 ατόμων αυτή την στιγμή ο πληθυσμός είναι διπλάσιος
Οι Γιατροί χωρίς σύνορα που βρίσκονται σε 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίζουν προβλήματα από τον χιονιά στα κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου, της Μαλακάσας αλλά και του Ελληνικού.
Ζητούν μάλιστα από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα.
«Η πρόσβαση σε ζεστό νερό είναι σχεδόν μηδέν κάτι το οποίο είναι αναγκαίο για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως για μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες» δηλώνει ο υπεύθυνος ιατρικών προγραμμάτων των Γιατρών χωρίς Σύνορα.