ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΠΥΥ: όχι στις νέες συμβάσεις λένε οπτικοί και εξειδικευμένοι φυσιοθεραπευτές

Reuters/Eurokinissi

«Έχουμε αποφασίσει να μην κάνουμε καμία απολύτως σύμβαση, ο κόσμος λοιπόν από 1-1-2017 δεν πρόκειται να εξυπηρετείτε από τα καταστήματα οπτικών. Δεν θα δεχόμαστε τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ» λέει στο CNN Greece ο Γιάννης Νικολαράκος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος.

Με λίγα λόγια όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ έχουν συμπληρώσει την 4ετία και δικαιούνται να φτιάξουν καινούργια γυαλιά οράσεως ας τρέξουν να προλάβουν πριν από το τέλος του έτους διότι μετά θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εξαιτίας των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις που ζητά ο ΕΟΠΥΥ να υπογραφούν από 2.800 οπτικούς και οπτομέτρες σε όλη την χώρα, αλλάζει εντελώς η διαδικασία χορήγησης γυαλιών. Ο Γιάννης Νικολαράκος μας εξηγεί ακριβώς:

«Θα έρχονται οι ασφαλισμένοι με την συνταγή, δεν θα πληρώνουν και εμείς θα κάνουμε μια λίστα στο τέλος του κάθε μήνα με τα γυαλιά που φτιάξαμε . Σε 90 ημέρες θα παίρνουμε τα λεφτά μας αφού θα έχουμε καταθέσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δηλαδή μας ζητάνε να δίνουμε τα προϊόντα μας όπως σκελετούς και κρύσταλλα τα οποία τα τελευταία χρόνια πληρώνονται μετρητοίς και να παίρνουμε λεφτά συνολικά μετά από 120 ημέρες.»

Οι επαγγελματίες του χώρου αμέσως μετά τις γιορτές, συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου θα κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Όπως λένε στο CNN Greece το ελληνικό δημόσιο (ταμείο ΟΠΑΔ το οποίο ενσωματώθηκε στον ΕΟΠΥΥ) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτιμούν λοιπόν ότι σε συνδυασμό με το νέο καθεστώς θα παγώσει η αγορά από ρευστό και πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τις υποχρεώσεις τους.

Βέβαια η νέα διαδικασία θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους.

«Μέχρι να εισπράξουμε τα γυαλιά θα τα χορηγούμε με πίστωση και θα αποδίδουμε τον Φ.Π.Α. 24%. Όταν έρθει η ώρα να πληρωθούμε φοβόμαστε ότι θα γίνει κούρεμα περίπου 10%. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε εμείς τον ΕΟΠΥΥ» λέει στο CNN Greece ο Γιάννης Νικολαράκος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον κανονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας οι ασφαλισμένοι έπαιρναν παραπεμπτικό από τον γιατρό, πήγαιναν στον οπτικό και πλήρωναν για τα γυαλιά τους. Στη συνέχεια προσκόμιζαν παραπεμπτικό και απόδειξη αγοράς στον οργανισμό και όταν γινόταν εκκαθάριση, έπαιρναν τα λεφτά πίσω.

Φυσιοθεραπευτές

Σε αναστάτωση είναι μια κατηγορία φυσιοθεραπευτών. Πρόκειται για 900 άτομα τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση.

Μέχρι σήμερα δεν είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλά χρέωναν με βάση το κρατικό τιμολόγιο δηλαδή 15 ευρώ ώστε οι γονείς να μπορούν να πάρουν τα λεφτά από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Τώρα ο οργανισμός τους ζητά να κάνουν συμβάσεις όπως και οι υπόλοιποι φυσιοθεραπευτές αλλά εκείνοι αρνούνται.

Ποιος είναι ο λόγος; Θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά.

«Όταν μπει κάποιος στη σύμβαση η αμοιβή του πάει από 15 ευρώ στα 5 ευρώ με το rebate και το claw back. Μέχρι τώρα έπαιρναν όσα καλύπτει το δημόσιο, έδιναν απόδειξη και δεν είχαν καμία κράτηση από τον ΕΟΠΥΥ διότι δεν είχαν συμβάσεις» λέει στο CNN Greece ο Γιώργος Μπάκας, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν να κάνουν εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές οι οποίοι σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη ζήτησαν 3μηνη παράταση ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να ελέγξουν τις συμβάσεις.

Σε ότι αφορά το σύνολο των φυσιοθεραπευτών οι διαπραγματεύσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και υπάρχει πιθανότητα να υπογραφούν όχι ατομικές αλλά σε επίπεδο συλλόγων.

Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους 2500 συμβεβλημένους φυσιοθεραπευτές το 2017 θα είναι 68 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 6 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016.

Οι συνδικαλιστές του χώρου υποστηρίζουν ότι το κούρεμα στις αποδοχές τους από το claw back και το rebate την τριετία 2012-2015 έχει οδηγήσει σε λουκέτο 600 επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης