Σε κακό χάλι τα λιμάνια της χώρας
Καταπέλτης είναι οι παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την ποιότητα των λιμενικών υποδομών στη χώρα μας.
Η ηγεσία της Ένωσης ζήτησε από τα μέλη της ΠΕΠΕΝ να καταθέσουν τις απόψεις τους, ως συχνοί χρήστες των λιμανιών, συμπληρώνοντας ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Από τις απαντήσεις εξακριβώθηκε ότι από το 2012 ως σήμερα απειροελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει στα ελληνικά λιμάνια και οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και κακοσυντηρημένες.
Το πρόβλημα εντείνεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι νησιώτες είναι όμηροι των δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς πολύ δύσκολα θα δέσει ένα πλοίο σε ένα λιμάνι που δεν του προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας.
Τα στελέχη της ΠΕΠΕΝ σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τους αντίστοιχους λιμένες στο εξωτερικό όπου υπάρχουν οργανωμένες υποδομές στις οποίες οχήματα και επιβάτες επιβιβάζονται από διαφορετικούς χώρους ενώ την ίδια στιγμή στα ελληνικά νησιά η φορτοεκφόρτωση γίνεται σε έναν χώρο και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να πρέπει να μπουν στο πλοίο πάνω από 1.000 επιβάτες και δεκάδες αυτοκίνητα.
Ένας άλλος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως αναφέρουν, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση ιστιοφόρων και γενικά σκαφών αναψυχής τα οποία κυβερνούν άτομα χωρίς εμπειρία ναυσιπλοΐας.
Στις γενικές παρατηρήσεις της σχεδόν για το σύνολο των λιμανιών η Ένωση των Πλοιάρχων διαπιστώνει ότι οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.
Επιπλέον θέτει μια σειρά από διαπιστώσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις :
-Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν τον ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.
-Ανεπαρκείς υποδομές υγιεινής με τις υφιστάμενεςπου διατίθενται να μην μας τιμούν ως ευρωπαϊκή χώρα.
-Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια.
-Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία των λιμενικών αρχών με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης-πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας.
-Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλ