ΕΛΛΑΔΑ

Κάνει το «ζωικό» βούτυρο κακό στην καρδιά;

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Χάρβαρντ η αντικατάσταση των κορεσμένων «κακών» λιπαρών με πολυακόρεστα, μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Υπάρχουν ευεργετικά λιπαρά για την καρδιά;

Τα αυξημένα ποσοστά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η συσχέτισή τους με την πρόσληψη λιπαρών έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα τρόφιμα που θα πρέπει να προτιμούν και να αποφεύγουν. Ωστόσο, συχνά επικρατεί σύγχυση από τα αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το ποια λιπαρά είναι τελικά ευεργετικά ή επιβαρυντικά για την καρδιά. Συνεπώς, κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να επιλέξει το καλύτερο προϊόν από το ράφι.

Το τοπίο έρχεται να ξεκαθαρίσει μια νέα έρευνα, που διεξήχθη στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και της διάρκειάς της. Ειδικότερα, η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 115.000 άνδρες και γυναίκες, για 20-26 χρόνια και διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας πρόσληψης διαφόρων ειδών κορεσμένων «κακών» λιπαρών και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου (ΣΝ).

Τα «κακά» λίπη αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πλειοψηφία των κορεσμένων «κακών» λιπών αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, η οποία μειώνεται σημαντικά κατά την αντικατάσταση τους με τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα/ μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες.

Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την ολική και LDL-κακή χοληστερόλη και βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αγελαδινό βούτυρο, η πέτσα του κοτόπουλου και το «παγωμένο» λίπος/ξίγκι της μπριζόλας.

Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Έτσι, η παραπάνω μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ίδια όλα τα λιπαρά, αλλά έχει σημασία η πηγή προέλευσής τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα απαραίτητα λιπαρά -στις ετικέτες των τροφίμων συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα» λιπαρά- έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, δεδομένου ότι βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνουν τα τριγλυκερίδια, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει απαραίτητα λιπαρά μόνος του, γι’ αυτό χρειάζεται να τα λαμβάνει από τη διατροφή μας. Τα απαραίτητα αυτά μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην καθημερινή διατροφή, επιλέγοντας προϊόντα που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια (π.χ. μαλακή μαργαρίνη) αντί για τρόφιμα που γίνονται με ζωικά λιπαρά (αγελαδινό βούτυρο).

Πώς θα αυξήσουμε την πρόσληψη των «καλών» λιπαρών;

Αν θέλουμε να προφυλάξουμε την καρδιά μας καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή τις ακόλουθες συμβουλές για να αυξήσουμε την πρόσληψη των τροφίμων πλούσιων σε πολυακόρεστα «καλά» λιπαρά και να αποφύγουμε τα κορεσμένα «κακά λιπαρά»:

Καταναλώνουμε εβδομαδιαία τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών (σκουμπρί, ο σολομός, ρέγκα, φρέσκος τόνος, σαρδέλες).

Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική αντικαθιστούμε το αγελαδινό βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη.

Αφαιρούμε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας.

Αποφεύγουμε τα πλήρη γαλακτοκομικά και προτιμήστε τη light εκδοχή τους.

Για το πρωινό ή το σνακ, ας απλώσουμε φυτική soft μαργαρίνη (με απαραίτητα ω-λιπαρά), αντί για βούτυρο αγελάδας στο ψωμί και στο τοστ, για να προσθέσουμε έτσι, καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή μας.

Εντάσσουμε στη διατροφή μας ελιές και αβοκάντο.

Καταναλώνουμε καθημερινά 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών.

*Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr

H Γεωργία Καπώλη είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

**Επιμέλεια κειμένου: Όλγα Κριτσίνη, Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης