ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Ακροδεξιός ο οδηγός του Επιτρόπου για το προσφυγικό - Διεκόπη η συνεργασία

facebook

Άνθρωπος με γνωστή βίαιη δράση εις βάρος μεταναστών αλλά και δημοσιογράφων στη Χίο -κάτι που βεβαιώνεται και από μηνυτήριες αναφορές εις βάρος του-  εντοπίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα να εκτελεί χρέη οδηγού του Ολλανδού επιτρόπου, αρμόδιου για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκία για το προσφυγικό, Maarten Verwey. 

Ο Μ.Μ., γνωστός στο νησί για τη δράση του κατά των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης απομακρύνθηκε από τη συγκεκριμένη θέση ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το CNN Greece, η επιλογή του συγκεκριμένου έγινε από εταιρεία στην Αθήνα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει εκτενείς αναφορές στη δράση του ανθρώπου αυτού, κάνοντας λόγο για τραγική ειρωνία. Οι αποκαλύψεις για την καταγγελλόμενη ως "ακροδεξιά δράση" του συγκεκριμένου, κορυφώθηκαν όταν κυκλοφόρησε και μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε από το Δημαρχείο του νησιού, όπου φαίνεται ο Ολλανδός επίτροπος να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να συνοδεύεται από τον Μ.Μ.

Το CNN Greece επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές της Επιτροπής διαβεβαίωσαν πως οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με αθηναϊκή εταιρία και ζήτησαν οδηγό και αυτοκίνητο για τον Ολλανδό επίτροπο. Έπειτα, η Αθηναϊκή εταιρία ήρθε σε επαφή με τοπική εταιρία της Χίου, η οποία και επέλεξε αυτοκίνητο και οδηγό.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι δεν γνώριζε τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο οποίος, όπως τονίζει, "εκτελούσε χρέη οδηγού και όχι σωματοφύλακα ή ξεναγού", όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε τοπικά δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media. Τέλος, διευκρινίζεται, ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συγκεκριμένη εταιρία διεκόπη σήμερα μετά το περιστατικό.

Κατά πάγια τακτική, οι μετακινήσεις των επισήμων αποστολών πραγματοποιούνται από την εταιρεία με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει σύμβαση. Η εταιρεία αυτή ανέθεσε τις μετακινήσεις στη Χίο σε τοπική εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων. Ο οδηγός της αποστολής ήταν αποκλειστική επιλογή της τοπικής εταιρείας, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενημερώθηκε.

Εις βάρος του Μ.Μ. εκκρεμούν δύο μηνύσεις, από τον δημοσιογράφο του astraparis.gr, Γιάννη Στεβή και τον νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου Γιάννη Κουτσοδόντη. Όπως υποστηρίζουν ο Μ.Μ. ήταν πρωταγωνιστής σε όλα τα επεισόδια κατά των προσφύγων και μεταναστών, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο αλλά και τον Νοέμβριο.

Όπως λέει ο Γιάννης Κουτσοδόντης στο CNN Greece:

Στις 6 Ιουνίου, γύρω στις 4:30, με πήραν τηλέφωνο ότι είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στη Σούδα και έπρεπε να πάω για να συντονίσω τα ασθενοφόρα σε περίπτωση που υπήρχαν τραυματίες (είμαι ο υπεύθυνος σε θέματα προσφυγικού στο νοσοκομείο). Ήταν χαώδης η κατάσταση. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας τεράστιος τύπος τον οποίον δεν είχα ξαναδεί ποτέ, ήξερα όμως το όνομά του. Στα πέντε μέτρα από μένα χτυπά ένα νεαρό πρόσφυγα, 14 ετών, στο κεφάλι. Μετά τον βλέπω χτυπούσε κάτι οχήματα πυροσβεστικά. Είχε πάθει αμόκ. Ορμάει ξαφνικά σε ένα αλληλέγγυο. Τον βλέπω ξαφνικά να έρχεται κατά πάνω μου. Σηκώνω τα χέρια ψηλά και λέω "είμαι σε υπηρεσία εδώ και μου επιτίθεται". Όλοι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες ήταν δίπλα. Μου επιτίθεται, με ρίχνει κάτω, με κλωτσά στο σαγόνι. Σηκώνομαι πάνω και λέω στην αστυνομικό διευθυντή "μου επιτέθηκε, θα του κάνω μήνυση, θέλω να τον συλλάβετε". Πράγματι αφού πήγα στο νοσοκομείο να βγάλω ακτινογραφίες, κι αφού διαπιστώθηκε ότι δεν έχω τίποτα σοβαρό, πήγα στον δικηγόρο και μετά στην αστυνομία να υποβάλω μήνυση. Μετά από ό,τι έμαθα μου έκανε μήνυση γιατί, όπως είπε, πήγε να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τον εμπόδισα. Εγώ έχω απολογηθεί για τη μήνυση που μου έχει κάνει. Αυτός δεν έχει ακόμα απολογηθεί..."

Για αντίστοιχη εμπειρία κάνει λόγο, μιλώντας στο CNN Greece, και ο Γιάννης Στεβής την ώρα που εκτελούσε το δημοσιογραφικό του καθήκον σε συγκέντρωση πολιτών στην κεντρική πλατεία της Χίου τον περασμένο Σεπτέμβρη:

Επικεφαλής της συγκέντρωσης ήταν ακροδεξιά στοιχεία. Κινήθηκαν προς τον καταυλισμό της Σούδας. Η αστυνομία και τα ΜΑΤ τους έκοψαν τον δρόμο κα κάποια στιγμή ενώ εγώ ήμουν πίσω από τα ΜΑΤ μου επιτέθηκε. Με άρπαξε από το χέρι μου χτύπησε το χέρι που κρατούσα την κάμερα και μου την πέταξε κάτω. Η κάμερα για μένα είναι το εργαλείο της δουλειάς μου. Δεν μου την έδινε πίσω! Και φώναζε «Δεν σου την δίνω για να μην γράψεις αυτά που γράφεις.

Και συμπληρώνει:

Την ώρα που συνέβη το περιστατικό κάλεσα τον υπασπιστή του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος ήταν παρών στη επίθεση, να τον συλλάβει. Υπέβαλα προφορικά έγκληση και στον υποδιευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου, λέω "πιάστε τον, το αδίκημα είναι αυτόφωρο, μου επιτέθηκε". Όχι μόνο δεν επενέβησαν αλλά συνέβη και το εξής . Την ώρα που ήμουν στην αστυνομία για να καταθέσω τη μήνυση εμφανίστηκε και αυτός για να υποβάλει μήνυση επειδή τον συκοφάντησα."

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, που παραιτήθηκε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook την παρακάτω δημοσίευση.

«Ο συμβολισμός είναι βαρύς. Οδηγός ευρωπαίου αξιωματούχου ο φέρελπις νεοναζί τοπικός παράγων. Αναμένεται με περιέργεια η επίσημη εξήγηση από πλευράς ΕΕ. Εκτός αν είναι ο μοναδικός με δίπλωμα οδήγησης στο νησί», λέει ο πρώην γραμματέας.

Το όνομα του Μ.Μ αναφέρεται και στα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου, όταν ακροδεξιοί πέταξαν μολότοφ στο κέντρο φιλοξενίας της Σούδας και έκαψαν τις σκηνές των προσφύγων, που βρήκαν καταφύγιο στην ιχθυόσκαλα.

πηγή: politischios

Δύο αλληλέγγυοι κι ένας μετανάστης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου μετά τα άγρια επεισόδια στον καταυλισμό

Το CNN Greece μίλησε τότε με ένα από τα θύματα της επίθεσης, τον αλληλέγγυο, Αλέξανδρο Παναγιωτάκη, που τραυματίστηκε στα πλευρά και στα πόδια.

Βρήκαμε περίπου 150 μετανάστες στην ιχθυόσκαλα όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τις επιθέσεις των ακροδεξιών. Δύο άτομα αποσπαστήκαμε από την ομάδα. Πήγαμε να φέρουμε τα αυτοκίνητα για να μεταφέρουμε τους μετανάστες σε ασφαλέστερο σημείο. Συναντήσαμε δύο περιπολικά τους εξηγήσαμε που πηγαίνουμε και μας άφησαν να περάσουμε. Λίγα μέτρα μετά, μας επιτέθηκε μία ομάδα 30 περίπου τραμπούκων λεκτικά και σωματικά. Μας έριξαν κάτω και άρχισαν να μας κλωτσάνε και να μας βρίζουν. Σταμάτησαν μόνο όταν εμφανίστηκε η διμοιρία των ΜΑΤ. Εμένα με χτύπησαν στα πλευρά και στα πόδια, η κοπέλα ήταν ημιλιπόθυμη. Μεταφερθήκαμε αμέσως στο νοσοκομείο.

Μετά τα επεισόδια με τις μολότοφ η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Τι είδε ο επίτροπος..


Ο Maarten Verwey συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χίου και εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση. Και βέβαια επισκέφθηκε το hotspot του νησιού.

Στον καταυλισμό της Σούδας δεν υπήρχε νερό και ηλεκτρικό. Η παροχή δεν επαρκεί και πρέπει να αναβαθμιστεί το δίκτυο, ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος θα καταβάλει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Παράλληλα, κάποιοι μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ένας από τους διαμαρτυρόμενους, μάλιστα, χθες απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει. Λίγο αργότερα εκπρόσωποι των ΜΚΟ που βρίσκονται στη Σούδα κατάφεραν να τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση στο νησί

Η κατάσταση στη Χίο διαρκώς χειροτερεύει καθώς οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας τελειώνουν. Τον Δεκέμβρη, ιδιοκτήτης καφενείου στην ιχθυόσκαλα πυροβόλησε στον αέρα για να σταματήσει τον πετροπόλεμο μεταξύ μεταναστών. Ο άντρας συνελήφθη και αργότερα αθωώθηκε. Οι εντάσεις μεταξύ μεταναστών είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν αυξανόμενες διαρρήξεις και κλοπές.

Πρόσφατα, η Υπάτη Αρμοστεία ανήρτησε προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή φράκτη περιμετρικά της Σούδας. Πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέψει τον έλεγχο των εισερχομένων στον καταυλισμό αλλά και θα προφυλάξει τα κοντέινερ των οργανώσεων από νέους πιθανούς βανδαλισμούς.

Το κέντρο της Σούδας έχει γεμίσει, ενώ, και η ΒΙΑΛ, που αρχικά προορίζονταν για κέντρο υποδοχής και καταμέτρησης, έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας. Οι συνθήκες δυσκολεύουν αφού οι πολλοί μετανάστες μένουν μόνιμα στην ιχθυόσκαλα με σκηνές διαπερατές στο νερό και στο κρύο.

Πριν από μερικές ημέρες το δημοτικό συμβούλιο της Χίου απέρριψε τις κυβερνητικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, είπε «όχι» στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στην λειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι, ενώ επιμένουν στην άμεση εκκένωση της Σούδας. Η συμφωνία όμως ΕΕ- Τουρκίας δεσμεύει το νησί.

Ο κ. Verwey ανέφερε στους τοπικούς παράγοντες ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί η Τουρκία δέχεται επιστροφές μόνο από τα νησιά, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 20ής Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης