ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Αδυνατεί η πολιτεία να προστατεύσει τα παιδιά

Συνήγορος του Πολίτη: Αδυνατεί η πολιτεία να προστατεύσει τα παιδιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Αποκαλυπτικά και άκρως απογοητευτικά στοιχεία για το ποσοστό των παιδιών που καταλήγουν σε ιδρύματα, λόγω των αδυναμιών του συστήματος παιδικής προστασίας αλλά και της αδιαφορίας της πολιτείας να προφυλάξει τις αθώες ψυχές τους, έφερε στο φως η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2014, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη και σε όλες τις προηγμένες χώρες, όπου το 80% των παιδιών πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες ή σε σπίτια που προσομοιάζουν σε οικογένεια, στην Ελλάδα το συντριπτικό ποσοστό καταλήγει σε ιδρύματα. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 3.000 τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα, ενώ σε ανάδοχη φροντίδα «τοποθετούνται» γύρω στα 20 με 30 παιδιά ετησίως.

Την ίδια ώρα το μητρώο παιδικής προστασίας δεν λειτουργεί, αφού σύμφωνα με τον βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργο Μόσχο που μίλησε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «δεν ξέρουμε πόσα παιδιά είναι και σε ποια ιδρύματα». Άγνωστος είναι και ο αριθμός των ιδρυμάτων, ενώ εκτός ελέγχου και εποπτείας λειτουργούν και εκκλησιαστικά ιδρύματα.

«Δεν μπορεί σε μια χώρα –μέλος της Ε.Ε., να μην ξέρουμε όχι μόνο πόσα παιδιά είναι στα ιδρύματα, αλλά και πόσα ιδρύματα έχουμε», είπε και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι λειτουργούν στη χώρα μας αυτή τη στιγμή εκκλησιαστικά ιδρύματα, τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα, βρίσκονται εκτός ελέγχου και εποπτείας».

Περιγράφοντας την εμπειρία του από τις επισκέψεις σε ιδρύματα τους τελευταίους δύο μήνες, ο Γιώργος Μόσχος ανέφερε πως τα σαββατοκύριακα ένα άτομο αντιστοιχεί σε περίπου 25 παιδιά, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές αναπηρίες και εκ των πραγμάτων χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση, είτε να είναι κακοποιημένα, σεξουαλικά ή με οποιονδήποτε τρόπο από την οικογένειά τους. Πρόσφατα δε, επισκέφθηκε ίδρυμα που «δεν είχε κοινωνικό λειτουργό, είχε όμως δύο οδηγούς και δεν είχε χρήματα για να βάλει βενζίνη στα αυτοκίνητα του ιδρύματος, να κινούνται».

Ο Γιώργος Μόσχος απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) αδρανεί, τόνισε ωστόσο, ότι χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας, καθώς αυτή την περίοδο δουλεύει εντατικά ώστε να τεθεί σε λειτουργία το μητρώο παιδικής προστασίας.

Απαραίτητο για την Αρχή που συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συμβουλευτικό επίπεδο είναι η δέσμευση πόρων, ώστε να ενισχυθούν θεσμικές λύσεις, όπως η αναδοχή.

Δεν παρέλειψε πάντως, να εκφράσει το παράπονο του για το γεγονός ότι αν και η ειδική έκθεση εστάλη από τον Απρίλιο στα αρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.