ΕΛΛΑΔΑ

Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης

Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης
Reuters

«Ο κόσμος είδε το περασμένο χρόνο 244 εκατομμύρια μετανάστες να μετακινούνται από τις περιοχές τους. Μόνο αυτή την χρονιά περισσότεροι από 363.800 ήρθαν στην Ευρώπη, οι πιο πολλοί από αυτούς έφτασαν σε Ελλάδα και Ιταλία δια θαλάσσης. 4.271 πέθαναν στην προσπάθεια τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.»

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, Irina Bokova κατά την διάρκεια διεθνούς συνάντησης για το προσφυγικό που γίνεται στην Αθήνα και διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Οι αριθμοί που ακούγονται από τα χείλη των υπευθύνων προκαλούν σοκ γιατί πίσω από κάθε νούμερο κρύβεται μια τραγική ανθρώπινη ιστορία.

Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται από τις προσφυγικές ροές.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε Συρία και Αφγανιστάν με προορισμό τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως αυτά της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης.

Οι 900.000 πέρασαν από την χώρα μας.

15.000 έφταναν καθημερινά με φουσκωτές βάρκες στις ακτές των ελληνικών νησιών. Όλοι τους ρακένδυτοι και πεινασμένοι.

2016 11 01T145923Z 1328030567 S1BEUKIQVJAA RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE

πηγή: Reuters

Αυτή η μαζική μετακίνηση των πληθυσμών από την Συρία και το Αφγανιστάν ξύπνησε το τέρας της ξενοφοβίας.

Μικρές ομάδες, οι οποίες κάποτε μιλούσαν χαμηλόφωνα για καθαρότητα φυλής απέκτησαν μεγαλύτερο ακροατήριο.

Κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία, έκλεισαν τα σύνορα τους σε μια προσπάθεια όπως είπαν να κλείσουν τον «Βαλκανικό διάδρομο». Η ίδια χώρα μάλιστα ανακοίνωσε την δημιουργία του έξυπνου φράκτη.

1 1

πηγή: Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η αλληλεγγύη που έχουν δείξει εμπράκτως οι Έλληνες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα πρέπει να αποτελέσει μια αυτονόητη πράξη και για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Δεν τιμούν τον κόσμο ολόκληρο κυρίως τους εταίρους μας τα φοβικά σύνδρομα και το ότι δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.»

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, με το κλείσιμο των συνόρων χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα:

  • στην Ελλάδα 60.000
  • στη Γερμανία 580.000
  • στη Γαλλία 520.000
  • στην Ιταλία 470.000

Η προσφυγική κρίση βρήκε την χώρα μας στην πιο δύσκολη στιγμή.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση «Συνάντηση Αθηνών. Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες», τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος, μόνη της και ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

«Μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του προηγούμενου Μαρτίου τόσο οι ευρισκόμενοι στους χώρους μετανάστες και πρόσφυγες δεν μπορούν να μετακινηθούν, να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στις χώρες που θέλουν. Δεν μπορούν επίσης να μεταβούν στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Υπάρχει, λοιπόν, μια συμφωνία που μας δεσμεύει και μας προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να μην ξαναζήσουμε τις μεγάλες, καθημερινές ροές των 1.000 και πλέον ατόμων και το καθημερινό δράμα των πνιγμών στο Αιγαίο. Σήμερα συνωστίζονται στα ελληνικά γύρω στις 16.000 άτομα. Αριθμός αναμφίβολα μεγάλος», δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

7 copy

πηγή: Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα:

  • από τους 33.000 πρόσφυγες που έπρεπε να μετεγκατασταθούν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνο για τους 5.000.
  • από τα 400 ασυνόδευτα παιδιά έχουν δεχθεί για μετεγκατάσταση μόνο 90.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν ενδιάμεσος σταθμός το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη δημιούργησε το πρόγραμμα WE CARE με σκοπό να παράσχει ιατρική περίθαλψη, εμβόλια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε παιδιά προσφύγων. Με τα δεδομένα όμως να αλλάζουν και βλέποντας ότι οι κάτοικοι πολλών πόλεων βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός ακόμη προγράμματος.

«Τα προσωπικά μας βιώματα και η συνεργασία μας με δημάρχους που ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών σε πρωτεύοντα, μας ενέπνευσαν στις αρχικές μας συζητήσεις με την UNESCO, οι οποίες οδήγησαν στην από κοινού δημιουργία του προγράμματος :Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες. Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της κοινής προσπάθειας και είναι ιδιαίτερη η τιμή μας που συνεργαζόμαστε με την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού.» τόνισε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Στη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Συνάντησης των Αθηνών στο Ζάππειο Μέγαρο, σε μια κλειστή συνεδρίαση εργασίας, 30 εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, θα συζητήσουν, θα επεξεργαστούν και θα ολοκληρώσουν το σχέδιο ενός πρακτικού οδηγού - εγχειριδίου που θα εκδοθεί από την UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και θα απευθύνεται στις τοπικές αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για να γίνουν οι πόλεις φιλόξενες για τους πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας , Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιrina Bokova το βραβείο του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη 2016» για την προσφορά της στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την συναδέλφωση.