ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Οικογένειες, ηλικιωμένοι και παιδιά αφήνουν ένα γαρύφαλλο στο μνημείο (pics)

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Οικογένειες με τα παιδιά τους, νέοι, ηλικιωμένοι που κουβαλούν τις δικές τους μνήμες, σπεύδουν από νωρίς το πρωί στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας. Αφήνουν ένα γαρύφαλλο και διηγούνται στα μικρότερα παιδιά όλα όσα συνέβησαν σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια.

«Να, εδώ, πάνω σε αυτήν την καγκελόπορτα ήταν ανεβασμένοι οι φοιτητές φωνάζοντας το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"» εξηγεί ένας πατέρας στον μικρό του γιο καθώς περνάνε την πύλη του Πολυτεχνείου. «Ελάτε να σας δείξω την πύλη που έπεσε το τανκ επάνω του για να την ρίξει» προτρέπει ένας άλλος πατέρας τα δυο του παιδιά.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

«Έρχομαι εδώ κάθε χρόνο» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μια μεσήλικη γυναίκα. «Σε αυτόν το χώρο βρίσκεται η ιστορική μνήμη της δημοκρατίας μας» προσθέτει ενώ κατευθύνεται για να αφήσει στην πύλη το γαρύφαλλο που κρατά.

Ο 92χρονος Ανδρέας Κάππας κρατά μία φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μία ομάδα ανταρτών με τον Άρη Βελουχιώτη. «Αυτός είμαι εγώ. Ο Καπετάν Διάκος» λέει συγκινημένος και αφήνει ένα γαρύφαλλο. «Για να τιμήσω αυτούς τους ήρωες» προσθέτει. Στην τσέπη της καπαρντίνας του έχει μια έκδοση της ποιητικής του συλλογής. Την ανοίγει στη σελίδα με το ποίημα «Πολυτεχνείο».

(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν λίγο μετά τις εννέα το πρωί. Όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν η ροή των επισκεπτών.

Μια ομάδα φοιτητών από τη σχολή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στέκεται με σεβασμό μπροστά από το μνημείο. Ένας από αυτούς εναποθέτει το στεφάνι, όλοι μαζί χειροκροτούν. Με τον ίδιο σεβασμό αλλά και επισημότητα αφήνουν το δικό τους στεφάνι δυο άνδρες αραβικής καταγωγής. Φορούν κοστούμι και γραβάτα. Η κορδέλα γράφει «Πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης».

(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Πολλοί βγάζουν φωτογραφίες, άλλοι περιδιαβαίνουν στους χώρους του ιδρύματος. Έξω από το κεντρικό κτίριο οι φοιτητές ετοιμάζουν τα πανό τους για την απογευματινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ο προαύλιος χώρος έχει καταληφθεί από λινάτσες πάνω στις οποίες γράφονται τα συνθήματα με κόκκινες και μαύρες μπογιές.

Στα δρομάκια του ιδρύματος διάφορες πολιτικές οργανώσεις έχουν στήσει τραπεζάκια τα οποία χρησιμοποιούν ως πάγκους για να εκθέσουν βιβλία και κονκάρδες. Κάποιοι μοιράζουν φυλλάδια στους περαστικούς, άλλοι συνομιλούν μεταξύ τους. Το κτίριο Γκίνη, στην είσοδο της Στουρνάρη έχει καταληφθεί από αντιεξουσιαστές. Για το θέμα της κατάληψης συνεδρίασε νωρίτερα η Σύγκλητος του ιδρύματος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια ανέφερε ότι βρισκόταν σε επιφυλακή ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά ο εορτασμός της ιστορικής επετείου.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Η συνύπαρξη πάντως μοιάζει αρμονική. Μια μητέρα πλησιάζει με τα τρία της παιδιά, ζητάει να μπει μέσα για να δει την έκθεση. Της απαντούν ότι έχει μεταφερθεί. Ένας Ασιάτης τουρίστας παρατηρεί το σκηνικό απορημένος. Ρωτάει τι κάνουν εκεί, μια κοπέλα πολύ νεαρής ηλικίας αναλαμβάνει να του εξηγήσει: «Θέλουμε να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο ανοικτό» του λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης