ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράκ Ομπάμα, ημέρα 1η: Άγχος, μέτρα ασφαλείας, ομιλίες και ...όλα καλά

eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ομπάμα πουλάει ακόμα... Μπορεί η θητεία του Αμερικανού Προέδρου να έχει φτάσει κυριολεκτικά στο τέλος της, ωστόσο, δύσκολα μπορεί κανένας να σκεφτεί ένα πρόσωπο που να μπορεί να ανταγωνιστεί σε δημοτικότητα τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πλανητάρχης πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γοήτευσε δημοσιογράφους και όχι μόνο.

Το ραντεβού δόθηκε στο Ζάππειο. Ήταν πραγματικά πολλοί αυτοί οι δημοσιογράφοι που θέλησαν να καλύψουν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Πολλοί και οι ξένοι δημοσιογράφοι. Από τις συζητήσεις, είναι φανερό ότι ανησυχούν για την επόμενη μέρα της Ευρώπης μετά την εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως περιμένουν από τον πρόεδρο Ομπάμα να τους καθησυχάσει. Οι περισσότεροι θεωρούν συμβολική την επιλογή Ομπάμα να επισκεφτεί την Ελλάδα και τη Γερμανία, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, για πολιτικούς αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.

Οι παλιότεροι δημοσιογράφοι είχαν μέτρο σύγκρισης την επίσκεψη Κλίντον πριν από 17 χρόνια και διηγούνταν ιστορίες για τα μπλοκαρισμένα τηλέφωνα και τον ατέλειωτο ποδαρόδρομο. Αυτή τη φορά, η Γενική Γραμματεία ήταν αρκετά οργανωμένη με πουλμανάκια για τις μετακινήσεις, σταθμευμένα έξω από το Ζάππειο, και αυστηρές λίστες ονομάτων για λόγους ασφαλείας.

Στις 10:40 οι οθόνες της κρατικής τηλεόρασης δείχνουν την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου στο Ελ. Βενιζέλος και τα μικροαπρόοπτα που ακολούθησαν...

Το Air Force προσγειώνεται αλλά το κόκκινο χαλί δεν φτάνει μέχρι τα σκαλιά του αεροσκάφους. Λείπουν 20 μέτρα! Μια ελληνική πατέντα θα σώσει την παρτίδα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Ένα πρόσθετο κομμάτι τοποθετείται. Μπορεί να σχηματίζει μία ελαφρά γωνία, τουλάχιστον όμως φτάνει μέχρι τα σκαλιά του Air Force , απ’ όπου κατεβαίνει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κάμερα απαθανατίζει τον Πρόεδρο Ομπάμα, να παίρνει τον καφέ του, χέρι με χέρι, από τον άνδρα της προεδρικής φρουράς.

Η σημαία του Άη Γιώργη, του προστάτη του στρατού ξηράς κυματίζει κι έτσι οι τηλεθεατές ποτέ δεν είδαν ποιος υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν βέβαια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος τον συνόδευσε μέχρι το «κτήνος», όπως είναι γνωστό το θωρακισμένο αυτοκίνητο του προέδρου. Όπως αποκάλυψε αργότερα ο Πάνος Καμμένος, ο Πρόεδρος των Πολιτειών ήταν εύθυμος και χαρούμενος που πραγματοποιεί ένα παιδικό του όνειρο -να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Το κέντρο της Αθήνας άδειο. Οι περισσότεροι φοβήθηκαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Και από αυτούς που αποφάσισαν να το ρισκάρουν, πολλοί ήταν εκείνοι που την πάτησαν, αφού οι δρόμοι έκλειναν μία ώρα πριν ο Αμερικανός πρόεδρος περάσει από κάθε σημείο. Κλειστοί έως τις 10 και οι σταθμοί του Μετρό. Πεζοί τουρίστες απολαμβάνουν τους άδειους δρόμους του κέντρου.

Τα μέτρα ασφαλείας, χολιγουντιανά. Πάνοπλοι αστυνομικοί, ακροβολισμένοι Αμερικανοί πράκτορες με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Όπλα, ακουστικά ενδοεπικοινωνίας, αλεξίσφαιρα γιλέκα και 50 κύρια και συνοδευτικά αυτοκίνητα. Ένα πανομοιότυπο όχημα του «κτήνους», που μπερδεύει και «ξεγελά» για το που βρίσκεται ο πρόεδρος... Ένα όχημα ανιχνευτής κινδύνου που ενεργοποιεί τον κόφτη (κοινώς αν βρίσκεσαι κοντά δεν έχεις ίντερνετ αλλά ούτε και τηλέφωνο) και ένα κινητό ιατρείο, συμπληρώνουν την αυτοκινητοπομπή.

Ευθυτενής, άνετος, χαλαρός, επικοινωνιακός, χαμογελαστός, μερικά επίθετα που μπορούν να περιγράψουν τον 44ο Πρόεδρο της Αμερικής.

Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Θα τον δούμε, για πρώτη φορά, μπροστά μας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Στις 13:30 ακριβώς. Ένα από τα χαρακτηριστικά του προέδρου, τουλάχιστον για την πρώτη ημέρα, είναι ότι τήρησε αυστηρά το χρονοδιάγραμμα.

Ελευθέριος Βενιζέλος - Αστέρας Βουλιαγμένης, σε 20 λεπτά

Καβούρι - Προεδρικό Μέγαρο, σε 22 λεπτά.

Αυτοί ήταν οι χρόνοι της αυτοκινητοπομπής.

Οι τσολιάδες υποδέχτηκαν -σύμφωνα με το Πρωτόκολλο- τον αμερικανό πρόεδρο. Έγινε απόδοση τιμών από την Προεδρική Φρουρά και ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά πηγαινοέρχονταν, ενώ έντονη ήταν και η φύλαξη από αέρος.

Τα δυνατά παραγγέλματα κρατούν σε επιφυλακή τους άνδρες του Ομπάμα, που περπατάει στο κόκκινο χαλί.

«Όταν λέμε προεδρική κατοικία, εννοούμε ότι εδώ είναι το σπίτι σας; Μένετε όντως εδώ;», ρώτησε ο Μπάρακ Ομπάμα τον ΠτΔ για να πάρει χαμηλόφωνα απάντηση «Μένω στο σπίτι μου, προτιμώ να πληρώνω...». «Μακάρι να είχα κι εγώ αυτή την επιλογή», απάντησε ο Ομπάμα στον Προκόπη Παυλόπουλο, στους καναπέδες του Προεδρικού Μεγάρου.

Από το Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το Μαξίμου δεν υπήρχαν κάμερες κι έτσι ποτέ δεν θα μάθουμε τι έγινε στην διαδρομή... Ξέρουμε όμως, τι διέκοψε τη συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα, ήταν οι φωνές των γυναικών που έχουν μπαλκόνι με θέα στο Μαξίμου και χαιρετούν από μακριά τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Χαλαρός ο Μπάρακ Ομπάμα, χαλαρός και ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε μάλιστα στον ενικό στον Μπαράκ Ομπάμα.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ομπάμα. Όχι και τόσο εύκολα δηλαδή, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, περάσαμε όλοι από x-ray για λόγους ασφαλείας.

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Καλησπέρα», είπε στα ελληνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος με έναν ελαφρύ αναστεναγμό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο έλληνας Πρωθυπουργός αποκάλυψαν τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

1) Οι καλές σχέσεις των δύο χωρών
2) Η οικονομική κρίση και το χρέος
3) Το προσφυγικό
4) Η προσέλευση επενδύσεων
5) Το Κυπριακό
6) Η εκλογή Τραμπ και η επόμενη μέρα για την Αμερική

Ειδικότερα για το θέμα του χρέους, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε να έχει γνώση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Μίλησε για την δύσκολη καθημερινότητα και την ανεργία, μίλησε για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε οι μεταρρυθμίσεις να είναι επιτυχείς, παραδέχτηκε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είαν συναγή ανάκαμψης και έκλεισε λέγοντας:

«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους»

Και κάπου εκεί, μεταξύ των σοβαρών θεμάτων διαπιστώσαμε, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέκτησε ξαφνικά ένα πρόβλημα, με το «ρ».

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τον λόγο του Πρωθυπουργού; Γιατί μιλούσε ελληνικά με αμερικανική προφορά; Οι ειδικοί αποδίδουν το «πρόβλημα» του Πρωθυπουργού στην εντατική εκμάθηση αγγλικών... τόσο που προσάρμοσε το στόμα του στην προφορά των αμερικανικών φωνηέντων. Βέβαια, αυτό αποτέλεσε λόγο τρελού τρολαρίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πίσω στο περιεχόμενο της ομιλίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δέχτηκαν μόνο 4 ερωτήσεις. Δύο από ελληνικά και δύο από ξένα μέσα.

Οι δημοσιογράφοι πίσω από τις κάμερες αλλά σε απόσταση αναπνοής από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Τον είδα, λοιπόν, συχνά σκεπτικό, αλλά και χαμογελαστό. Η γλώσσα του σώματος μαρτυρούσε την άνεσή του. Άλλωστε όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος η ελληνική φιλοξενία ήταν κάτι που δεν του έκανε εντύπωση αλλά κάτι που θεωρούσε δεδομένο.

Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε δύο αρχαιοελληνικές λέξεις αναλύοντας το νόημά τους, τις λέξεις «καλός» και «αγαθός»

Στο άλλο καυτό θέμα της ομιλίας, στην εκλογή Τραμπ, ο Ομπάμα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του αλλά διαπίστωσε την ανάγκη του κόσμου για αλλαγή.

«Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό.», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο δείπνο, οι δημοσιογράφοι δεν ήταν καλεσμένοι.

Παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Πάνος Καμμένος, η Λυδία Κονιόδρου, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Νίκος Τόσκας και ο Μιχάλης Καλογήρου. Από τους πολιτικούς αρχηγούς καλεσμένος ήταν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι κι αν γκρίνιαξε ο Βασίλης Λεβέντης, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει πρόσκληση πολιτικών αρχηγών.

Μια γενικότερη αποτίμηση της επίσκεψης, λέει πως η Ελλάδα άκουσε αυτά που ήθελε να ακούσει. Σειρά έχει τώρα το Βερολίνο.

Και δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που λέει, ουσιαστικά, πως ο Ομπάμα παραδίδει τη σκυτάλη της παγκόσμιας ηγεσίας στη Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης