ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα εβδομάδων η έρευνα για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου του ΣτΕ

Θέμα εβδομάδων η έρευνα για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου του ΣτΕ
Φωτογραφία Αρχείου ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση του αντιπροέδρου του ΣτΕ με την έκθεση ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων, είναι θέμα εβδομάδων να ολοκληρωθεί.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τίθεται το ζήτημα του εάν υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου. Αυτή η υποψία παραβίασης όρισε και τον αυτεπάγγελτο χαρακτήρα της έρευνας. Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών - τον Γιάννη Τραγάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μενουδάκος, «η υπόθεση δεν θέλει πολύ χρόνο για να ερευνηθεί, γιατί είναι σαφές το θέμα, αλλά έχει σημασία η εξέταση αυτή και για να οριοθετηθεί πότε υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τον Τύπο, δηλαδή να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο, μια νομολογία, και αυτό είναι το ενδιαφέρον της Αρχής».

Ακόμη ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είπε ότι ενδεχομένως στην έρευνα να πρέπει να εμπλακεί και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Οι δύο αρχές ίσως συνυπάρξουν για να αποδειχθεί αν υπήρξε υποκλοπή κατά τη μεταφορά δεδομένων, σε ό,τι αφορά την ΑΔΑΕ και σε ό,τι αφορά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ποιος παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα.

Η Επιτροπή έλαβε ακόμη γνώση και για άλλα τρέχοντα θέματα. Ένας εξ΄αυτών ήταν η διενέργεια αιφνιδίων ελέγχων στην Αττική, που γίνεται κυρίως σε συστήματα επιτήρησης μέσω βίντεο. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, θα ακουστούν και στην συνέχεια θα επιβληθούν οι κατάλληλες κυρώσεις.

Η Αρχή κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις για υποθέσεις υποχρεωτικής παρακολούθησης εργαζομένων με GPS. «Εάν ο εργαζόμενος, στο αυτοκίνητο του οποίου μπήκε GPS, έχει καθορισμένο δρομολόγιο, τότε καλώς μπήκε», αλλά εάν ο εργαζόμενος δεν έχει καθορισμένο δρομολόγιο και το GPS μπαίνει για να παρακολουθείται ο εργαζόμενος κατά την εργασία του, εκεί δεν επιτρέπεται, είπαν με μέλη της Αρχής Προστασίας. Ακόμη κλήθηκαν να απαντήσουν για περιπτώσεις ιατρικών επισκεπτών. Στην επιτροπή μίλησε ακόμη ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Ιωάννη Καραβοκύρη για τα πεπραγμένα της ανεξάρτητης αρχής.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, να μεταφέρει στον Νίκο Βούτση την πρόταση που έχει θέσει για ένα πολιτικό μνημόσυνο για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον Αναστάση Πεπονή, εμπνευστή του Ν. 2190, περί προσλήψεων.