ΕΛΛΑΔΑ

Τί ήταν αυτό που τράβηξε το χαλί σε αυτούς που έφυγαν;

Δέκα τρεις αποχωρήσεις κυβερνητικών στελεχών μετρήσαμε στο χθεσινό ανασχηματισμό. Κάποιοι έφυγαν εξαιτίας των χαμηλών τους επιδόσεων, κάποιοι άλλοι εξαιτίας των μεγάλων προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει και αρκετοί είναι εκείνοι που έφυγαν προκειμένου να διασφαλιστούν οι ισορροπίες. Αυτά αναφέρουν οι πληροφορίες και εκτιμήσεις μεγάλων εσωτερικών και διεθνών Μέσων ενημέρωσης αλλά και μεμονωμένων αναλυτών.

Ο Πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε μεγάλα ανοίγματα. Ωστόσο, κάποια από τα μηνύματα του ανασχηματισμού είναι σίγουρα η διάθεση για γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το κλείσιμο των εσωτερικών μετώπων καθώς η στροφή σε ένα πιο ελεγχόμενο από τον ίδιον και τη στενή κυβερνητική ομάδα μοντέλο διαχείρησης της καθημερινής διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, για αρκετούς θεωρείται βέβαιον ότι ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει περισσότερα εσωκομματικά προβλήματα, καθώς κάποιες από τις επιλογές του έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου. Όπως αυτή που αφορά στην πιο ηχηρή αποχώρηση, του Νίκου Φίλη, ο οποίος είχε εκλεγεί στη δεύτερη θέση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εσωκομματική διαδικασία με 1.308 ψήφους.

Ο Νίκος Φίλης και η κόντρα με την Εκκλησία


Η απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας αναδεικνύει, για μία ακόμα φορά, την Εκκλησία ως έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, με πλούσιο παρασκήνιο, ο Νίκος Φίλης, απομακρύνθηκε τελικά από το κυβερνητικό σχήμα, αφού ούτε ο ίδιος δέχτηκε τη μετακίνησή του σε άλλο πόστο, αν και -όπως έγινε γνωστό- ήταν κάτι που του προτάθηκε.

Ο υπουργός φαίνεται να διεκδίκησε μέχρι την τελευταία στιγμή την παραμονή του στο Υπουργείο Παιδείας . Η στάση του δεν προκάλεσε εντύπωση καθώς ο κ. Φίλης είχε ξεκαθαρίσει πριν από το Συνέδριο του Κόμματος ότι δεν ήθελε να φύγει από το Υπουργείο, αλλά να παραμείνει προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του. Άλλωστε, ο Νίκος Φίλης είχε πάρει «άριστα» από τον Πρωθυπουργό στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα προβλήματα, ωστόσο, για τον Νίκο Φίλη ξεκίνησαν όταν άρχισαν οι «κόντρες», με την εκκλησία. Αρχικά για το θέμα των θρησκευτικών και έπειτα για το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Για να καταλαγιάσει η κόντρα μάλιστα χρειάστηκε παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Οι τόνοι όμως δεν έπεσαν και ο Αρχιεπίσκοπος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά Φίλη, χαρακτηρίζοντάς τον: «μία προσωπικότητα με πολλά προβλήματα που δεν μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη, καθώς άλλα λέει το πρωί και άλλα κάνει το βράδυ».

Για πολλούς το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο τέως πλέον Υπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της εκκλησίας την περίοδο της κατοχής και της χούντας.

*Εκτός Υπουργείου Παιδείας βρέθηκε και η αναπληρώτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου αλλά και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Αριστείδης Μπαλτάς: Ήττα της κυβέρνησης το Ελληνικό


Ο κ. Μπαλτάς έφερε «εμπόδια» στην παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού –παρότι αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση- ζητώντας την ανακήρυξη σχεδόν ολόκληρης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε αρχαιολογικό χώρο.
«Αναγκαστικό συμβιβασμό», «υποχώρηση» και «αναγνωρισμένη ήττα της κυβέρνησης στο δρόμο προς τον σοσιαλισμό», είχε χαρακτηρίσει ο Αριστείδης Μπαλτάς την επικύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού. Ο πρώην Υπουργός φαίνεται ότι πλήρωσε τις δηλώσεις του με την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Δημήτρης Μάρδας: Πρόσφυγες επενδυτές των 250.000 ευρώ


Πιθανότερος λόγος απομάκρυνσης του Δημήτρη Μάρδα από το κυβερνητικό σχήμα είναι οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε ο τέως υπουργός.

«Η καταπολέμηση του παρεμπορίου, του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου τσιγάρων μπορούν να φέρουν έσοδα στο κράτος άνω των 2 δισ. Ευρώ», είχε πει στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών.

Κάποιοι, έχουν να καταλογίσουν στον Δημήτρη Μάρδα και την «γκάφα» περί «προσφύγων-επενδυτών». Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, ο τέως Υπουργός είχε μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή και αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Ο κύριος Μάρδας είχε πει χαρακτηριστικά

εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής

και συμπλήρωσε

Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε επενδύσεις

Επιπλέον, ο κ. Μάρδας ήταν ο υφυπουργός που είχε υποσχεθεί τη δημιουργία του Θερινού Νταβός στα Νέα Στύρα Ευβοίας.

«Το Νησί των Τεχνών και Φιλοσοφίας... Το μεγαλύτερο σύγχρονο έργο πολιτισμού και συμφιλίωσης των λαών, με πανανθρώπινη προβολή», είχε οραματιστεί τότε ο τέως υφυπουργός.

Τρύφων Αλεξιάδης: Η μεγάλη έκπληξη


Η απομάκρυνση του Τρύφωνα Αλεξιάδη από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί μάλλον τη μεγαλύτερη έκπληξη. Ακόμα και η Κατερίνα Παπανάτσιου, που πήρε τη θέση του στο Υπουργείο δεν έκρυψε την έκπληξή της για την απομάκρυνση του κυρίου Αλεξιάδη. Η νέα υφυπουργός Οικονομικών, μάλιστα, εξήρε το έργο του Τρύφωνα Αλεξιάδη και δήλωσε την πρόθεσή της να το συνεχίσει. Ο κ. Αλεξιάδης μετείχε στην κυβέρνηση, προερχόμενος από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν είναι σαφές, το πώς εξελίχθηκαν οι σχέσεις του με το συνδικαλιστικό κίνημα μετά την υπουργοποίησή του.

Θοδωρής Δρίτσας: «Όχι και να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για ένα τέταρτο μνημόνιο»

Εκτός κυβέρνησης έμεινε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας λόγω της στάσης που τήρησε κόντρα στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόσφατα, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Δρίτσας δήλωσε:
«Όχι και να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για ένα τέταρτο μνημόνιο». Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δρίτσας είχε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό και όχι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα που δεν είχε ποτέ τις ιδιωτικοποιήσεις στη φαρέτρα του.

Πολλοί καταλογίζουν στον κ. Δρίτσα ότι το καλοκαίρι ουσιαστικά «έδωσε» τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η γραμματεία της κυβέρνησης ήταν αυτή που έκανε τις αλλαγές για την COSCO και όχι το υπουργείο Ναυτιλίας.

Νίκος Παρασκευόπουλος: Η «Ροζ Υπόθεση»


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ήταν καταπέλτης κατά της κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου στον οποίο και καταλόγισε ευθύνες για την εισαγγελική παραγγελία για την περίφημη «ροζ υπόθεση» ανωτάτου δικαστικού. Ο δικηγορικός σύλλογος (ΔΣΑ) με επιστολή του, έκανε λόγο για «διασυρμό» των δικαστικών λειτουργών κα τόνισε ότι ο διασυρμός γίνεται «λόγω της ανεπιθύμητης στάσης που τηρούν στις διασκέψεις των δικαστικών οργάνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης