ΕΛΛΑΔΑ

Καμία σχέση οι σεισμοί στην Ιταλία με την Ελλάδα

Καμία σχέση οι σεισμοί στην Ιταλία με την Ελλάδα

Οι εικόνες καταστροφής από τους συνεχόμενους σεισμούς στη γειτονική Ιταλία προκάλεσαν ανησυχία και στη χώρα μας. Οι επιστήμονες ωστόσο είναι καθησυχαστικοί. 

Ο Κώστας Παπαζάχος και ο Μανώλης Σκορδίλης μίλησαν στο CNN Greece και διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Εφιστούν, ωστόσο, την προσοχή θυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακά σεισμογενής χώρα, η πιο σεισμογενείς στην Ευρώπη, και οι σεισμοί στην Ιταλία θα πρέπει να μας διδάξουν την αξία της πρόληψης σε πολιτειακό και ατομικό επίπεδο. Η πληροφορία, τονίζουν οι σεισμολόγοι, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να προκαλέσει χειρότερες βλάβες από τον ίδιο τον σεισμό.

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν έχει σχέση ο σεισμός στην Ιταλία με την Ελλάδα»

papazaxos1 144351611


Θα γίνει σεισμός στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα; «Η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν το ξέρω ούτε εγώ», αυτή είναι η απάντηση του σεισμολόγου, Κώστα Παπαζάχου στο κλίμα ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί μετά τους συνεχείς σεισμούς στη γειτονική Ιταλία.


«Αν η ερώτηση είναι εάν θα γίνει σεισμός στην Ελλάδα, η απάντηση είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Η σεισμικότητα στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Αν όμως η ερώτηση είναι αν θα γίνει σεισμός στην Ελλάδα αύριο μεθαύριο ή παραμεθαύριο, είναι γνωστό -σε παγκόσμιο επίπεδο- ότι δεν υπάρχει τέτοια γνώση. Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των σεισμικών δονήσεων»


Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος είναι κατηγορηματικός. Η σεισμικότητα της Ιταλίας δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμικότητα στην Ελλάδα.


«Έχω απαντήσει κατηγορηματικά, χιλιάδες φορές και σε όλους τους τόνους, ότι δεν έχει καμία σχέση η σεισμικότητα του ιταλικού χώρου με τη σεισμικότητα του ελληνικού χώρου, ούτε τα μοντέλα που έχουμε, ούτε οι στατικές που έχουμε, οι επιρροές στον ελληνικό χώρο από τη σεισμικότητα στην Ιταλία, είναι απειροελάχιστες»


Όπως λέει ο κύριος Παπαζάχος: «Ο ελληνικός χώρος, ας το πούμε λίγο εγωιστικά, έχει τη δική του σεισμική ιστορία, γνωστή και σταθερή εδώ και εκατομμύρια χρόνια».


Ο κύριος Παπαζάχος, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυσμενέστερη σεισμική ιστορία στη Ευρώπη, ωστόσο, τονίζει δύο πράγματα. Αφενός, ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τη Ιταλία και κυρίως ότι δεν υπάρχει επιστημονικά η δυνατότητα να γίνει πρόγνωση σεισμικών δονήσεων που πρόκειται να ξεσπάσουν προσεχώς.


Σύμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο, ο σεισμός στη Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα, σε ένα άλλο όμως επίπεδο. Όπως λέει ο σεισμολόγος, πολλά είναι αυτά που μπορούμε να διδαχθούμε από τη Ιταλία ώστε να είμαστε έτοιμοι μελλοντικά στο ενδεχόμενο συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν ιστορικά κτίρια. «Μπορούμε να διδαχθούμε από τις επιπτώσεις που έχουνε οι πολλαπλοί σεισμοί -που καμιά φορά συμβαίνουν και στον ελληνικό χώρο- σε περιοχές με χαμηλό επίπεδο σεισμικής προστασίας, ιστορικά κτίρια και παλιά κτίρια όπως αυτά που υπήρχαν στην Ιταλία. Τέτοιες περιοχές υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και στην ελληνική επαρχία. Εκεί ας εστιάσουμε. Πιο πολύ να κατανοήσουμε, όχι όμως από την πλευρά των σεισμών αλλά από την πλευρά της ορθότητας των κατασκευών»

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπζάχος, επαναλαμβάνει πως ότι αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θεωρείται εφικτή η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των σεισμών. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές απόψεις που πιστεύουν ότι ίσως φανεί κάποια στιγμή η μακροπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών σε βάθος δεκαετίας.

Η πληροφορία όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να προκαλέσει χειρότερες βλάβες από τον ίδιο τον σεισμό

Ο κύριος Παπαζάχος βάζει φρένο στο πανικό λέγοντας πως οι όποιες εκτιμήσεις για αυτά τα θέματα θα πρέπει να γνωστοποιούνται και να αξιοποιούνται από την πολιτεία. Και συμπληρώνει ότι πολλές φορές η πληροφορία όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να προκαλέσει χειρότερες βλάβες από τον ίδιο τον σεισμό.


«Η πολιτεία είναι αυτή που έχει τα εργαλεία για να τις αξιοποιήσει μια πληροφορία. Μία πληροφορία μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες βλάβες ως πληροφορία παρά ο ίδιος ο σεισμός. Κατά συνέπεια δεν ευθύνη του επιστήμονα αλλά του πολιτικού να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Οπότε οι επιστήμονες θέτουν απλά τα στοιχεία υπόψιν των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας»

Μανώλης Σκορδίλης: «Κανένας συσχετισμός μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας»

ImageHandler


Καθησυχαστικός είναι και ο καθηγητής Μανώλης Σκορδίλης. Ο κ. Σκορδίλης υποστηρίζει πως δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τους σεισμούς στην Ιταλία με την Ελλάδα, αφενός γιατί η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη και αφετέρου γιατί το σεισμικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό. Και ο κύριος Σκορδίλης τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία μέθοδος που να μπορεί να κάνει με ασφάλεια βραχυπρόθεσμη πρόγνωση. Δηλαδή να προβλέψει τον χρόνο και το μέγεθος με ακρίβεια. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει: «εκεί που γίνεται κάποια επιστημονική προσπάθεια είναι στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση σε βάθος κάποιων ετών».

Τι διδάσκει ο σεισμός στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής περιοχή, ξέρουμε ότι δέχθηκε και θα δεχθεί μελλοντικά μεγάλους σεισμούς, άρα αυτό που πρέπει να διδαχθεί από του σεισμούς στην Ιταλία είναι η πρόληψη.
«Από τη στιγμή που υπάρχει μία περιοχή, η οποία εν δυνάμει θα δεχτεί κάποιον ισχυρό σεισμό, πρέπει να υπάρχει κάποια ‘προληπτική ιατρική’. Δηλαδή, αν ξέρουμε ότι μία περιοχή βρίσκεται κοντά σε κάποια σεισμικά κέντρα και ξέρουμε ότι στο παρελθόν είχε δεχθεί ισχυρούς σεισμού και στο μέλλον πάλι θα δεχθεί ισχυρούς σεισμούς, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποια μέριμνα από την πολιτεία –κεντρική και περιφερειακή- ώστε να γίνουν κάποιο προληπτικοί έλεγχοι σε δημόσια κρίσιμα κτίρια της περιοχής, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια αδυναμία σε κάποιο κτίριο να γίνουν παρεμβάσεις για να ενισχυθεί με στόχο οι επιπτώσεις του σεισμού, αν και ο όποτε αυτός γίνει να μετριαστούν ή και να μηδενιστούν»

Ο κύριος Σκορδίλης τονίζει ότι η μέριμνα πρέπει να ξεκινήσει από κρίσιμα κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και βιομηχανίες που μπορεί να υπάρχουν κοντά στις πόλεις και ενδέχεται να απειλήσουν σε περίπτωση καταστροφής.

Πρόληψη και σε ατομικό επίπεδο


Πρόληψη και σε ατομικό επίπεδο προτείνει ο καθηγητής. Συγκεκριμένα λέει «Θα μπορούσε ο καθένας να φέρει έναν μηχανικό στο σπίτι του να κάνει κάποιον έλεγχο της υποδομής και να πιστοποιήσει ότι είναι όπως θα έπρεπε να είναι ή αν χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις» Και στο κομμάτι της πρόληψης σε ατομικό επίπεδο, όπως τονίζει ο καθηγητής, η πολιτεία θα πρέπει να κάνει κάποιες διευκολύνσεις, κυρίως οικονομικού τύπου, με τη χορήγηση ενδεχομένως κάποιου δανείου.