ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την απόφαση του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την απόφαση του ΣτΕ
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - Eurokinissi

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες κυριαρχεί στα εξώφυλλα των σημερινών εφημερίδων.

Το βράδυ της Τετάρτης και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 κατά 11 πως το νομοσχέδιο του υπουργού δεν υπακούει τις επιταγές του νόμου και ακύρωσε τον διαγωνισμό της κυβέρνησης που έκρινε τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Η Καθημερινή γράφει «Άκυρος ο νόμος για τις άδειες» και κάνει λόγο για «βαρύτατο πλήγμα για την κυβέρνηση». Το Έθνος έχει μια πιο έντονη προσέγγιση με τίτλο του θέματος «ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ μετά την ετυμηγορία του ΣτΕ» και μιλά για ιστορική απόφαση από μέρους του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Ακόμη εμμένει στην έντονη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

ethnos

Ως ιστορική για την Δημοκρατία κρίνει την απόφαση και ο Ελεύθερος Τύπος, που υπογραμμίζει την σημασία της χθεσινής απόφασης με τον τίτλο «Γκρεμίστηκε το ‘παραξικόπημα’ Παππά».

Με ένα μαύρο εξώφυλλο με ένα απαγορευτικό κόκκινο φως ΤΑ ΝΕΑ γράφουν για «Μεγάλη μέρα της τηλεόρασης» και βλέπουν «βαριά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση που αντέδρασε με πρωτοφανή επίθεση στη Δικαιοσύνη». Το άρθρο γράφει για «άδοξο τέλος του νόμου Παππά» το οποίο «δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ασφυξίας στην κυβέρνηση, που έδρασε με θεσμική αναίδεια και προσπάθησε να χειραγωγήσει την ενημέρωση και τους θεσμούς αδιαφορώντας για το Σύνταγμα».

nea

Το δημοσίευμα της Αυγής σαφώς έχει μια διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος. «Ευτυχώς, που δεν κυβερνούν οι δικαστές» γράφει η εφημερίδα και τονίζει πως πρόκειται για «πρωτοφανή απόφαση από το ΣτΕ, που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο». Στο κείμενο της Αυγής ξεχωρίζουν οι λέξεις απολυτότητα και αυταρχικότητα, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την απόφαση.

avgh

Η εφημερίδα Δημοκρατία γράφει για «Μαύρο του ΣτΕ στον νόμο Παππά!» και αναφέρει πως τα πάντα πια ξεκινούν από το μηδέν. Διαφορετική οπτική έχει η Εφημερίδα των Συντακτών. Πάνω σε μια φωτογραφία της συνεδρίασης του Συμβουλίου πέφτει ο τίτλος «Δώρο του ΣτΕ στη διαπλοκή». Η εφημερίδα δίνει παρασκήνιο από την συνεδρίαση περιγράφοντας το κλίμα έντασης που επικράτησε, με τους δικαστές να τινάζουν τελικά «στον αέρα όλες τις κυβερνητικές ενέργειες για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

efh1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ