ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά 6.000 κενά και πολλές ελλείψεις στα σχολεία

Συνολικά 6.000 κενά και πολλές ελλείψεις στα σχολεία
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Eurokinissi

Η διαμάχη για το μάθημα των θρησκευτικών έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα άλλες συζητήσεις για την παιδεία, όμως τα προβλήματα υπάρχουν και έρχονται σταδιακά στο φως.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο και τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου τα σχολεία έχουν συνολικά 6.000 κενά.

Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου έγιναν 14.883 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τις 20.800 που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αποτέλεσμα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Σήμερα, Τετάρτη, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης αναμένεται να στείλουν στον υπουργό τα κενά που έχουν, ενώ από τον Νοέμβριο θα γίνουν νέοι διορισμοί.

Το πανηγύρι του υπουργείου για τα ολοήμερα σχολεία δεν κράτησε για πολύ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία υπολειτουργούν καταγράφοντας τουλάχιστον 2.000 – 3.000 κενά.

Ειδικότητες όπως η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται από άλλους δασκάλους. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που δεν τηρείται το ωράριο μέχρι τις 4μ.μ. Ακόμη και οι προτάσεις της ηγεσίας για καθηγητές-μπαλαντέρ που θα μετακινούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν ξεκινήσει για να διευκολύνουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά φτάνουν τα 2.000. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη πως παρά τις δηλώσεις του υπουργού για προσλήψεις «9.000 αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή» μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη αναπληρωτή ειδικού εκπαιδευτικού. Πρόκειται για ψυχολόγους, σχολικούς νοσηλευτές, κοινωνιολόγους κ.α.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.379 προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα μισά κενά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ