ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 300.000 στρέμματα έγιναν «στάχτη» το 2016

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - Eurokinissi

Περισσότερα από 300.000 στρέμματα κάηκαν το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το WWF. Η φετινή αντιπυρική περίοδος κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση της τελευταίας δεκαετίας.

«Η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν», αναφέρει η οργάνωση.

Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν η Θάσος, η Χίος και η Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Αρκετά ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες, σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος. Όλα αυτά προκύπτουν από στοιχεία του EFFIS (European Forest Fire Information System).

Ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης, έκανε λόγο για πολλές πυρκαγιές από αμέλεια και ζήτησε μια εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

«Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Απαιτείται, σύμφωνα με τον Οργανισμό, να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Ακόμη ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω βλαβών.

Η Οργάνωση ζήτησε τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσία με το Πυροσβεστικό Σώμα για καλύτερα αποτελέσματα. Προκύπτει ανάγκη ελέγχου των κονδυλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών πριν την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Απαιτείται να διευθετηθούν και οι νομικές εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες και η πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού.

Ύψιστης σημασίας είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και να ιδρυθεί ένας Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης