ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις την Πέμπτη σε εννέα πόλεις από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις την Πέμπτη σε εννέα πόλεις από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου με θέμα «Η πλήρης ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό–Μεταναστευτικό, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Αντιπολεμική κινητοποίηση διοργανώνει ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου σε εννέα πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, έχουν ανακοινωθεί οι εξής διαδηλώσεις:

  • Στην Αθήνα συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 18.00 και πορεία προς Βουλή, τα γραφεία της Ε.Ε. και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18.00 από πρωτοβάθμια σωματεία, την Ε' ΕΛΜΕ, φοιτητικούς συλλόγους, λαϊκές συνελεύσεις, κινήσεις πόλης, αντιρατσιστικές συλλογικότητες.
  • Στην Πάτρα στις 18.00 στην πλατεία Γεωργίου από συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων και εργατικά σχήματα.
  • Στον Βόλο στις 6.30 στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
  • Στο Ρέθυμνο στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο.
  • Στη Ξάνθη στις 18.00 στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κοζάνη στις 18.00 στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Καρδίτσα στις 19.00 στην κεντρική πλατεία από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και άλλους φορείς.
  • Στα Τρίκαλα στις 20.00 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.


Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι ώρες συγκέντρωσης στα Ιωάννινα και στην Ηγουμενίτσα, όπου επίσης θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις.

Επίσης, σημειώνεται πως στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε απόψε αντιφασιστική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από πλήθος φορέων.

Στο Ηράκλειο Κρήτης ετοιμάζεται εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο για της 24 Οκτωβρίου.

Οι φορείς που διοργανώνουν την κεντρική διαδήλωση στην Αθήνα επισημαίνουν πως «χρειάζεται να παλέψουμε για να μπει τέλος στους πολέμους και τις αντιλαϊκές-αντιπροσφυγικές πολιτικές. Να αποκρουστεί η επίδραση των ξενοφοβικών αντιλήψεων, να σταματήσουμε τη φασιστική δράση».

Ο Συντονισμός στην ανακοίνωσή του προσθέτει πως η ένωση γιατρών στη Μυτιλήνη διακηρύσσει ότι η το νησί θα παραμείνει νησί αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου δηλώνει ότι σαν επιστημονική ιατρική κοινότητα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά άλλα, όχι όμως από την παρουσία του μετανάστη δίπλα τους.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γονέων του 72ου δημοτικού Αθήνας, ένα από τα σχολεία που θα λειτουργήσει δομή για προσφυγόπουλα, ανέφερε τα εξής:

Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε τις λογικές και τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων που υιοθετώντας ρατσιστικές αντιλήψεις δε δέχονται παιδιά στα σχολεία και καλούμε για μια ακόμα φορά στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης απομονώνοντας ξενοφοβικές αντιδράσεις... Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η προσφυγιά και η μετανάστευση πλήγωσε γενιές και γενιές, θεωρούμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση.

Για την ίδια πρωτοβουλία η Ένωση Γονέων Κηφισιάς γράφει:

Η ένταξη προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, με τη βοήθεια όλων των φορέων της σχολικής κοινότητας, μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευρύνει τον μορφωτικό και πολιτιστικό ορίζοντα όλων των παιδιών. Μπορεί να εμπλουτίσει τον ψυχικό τους κόσμο με τις αξίες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης, της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Μπορεί να συμβάλλει στο να προετοιμαστούν οι επόμενες γενιές στην προάσπιση της ειρήνης και της φιλίας των λαών ως υπέρτατο αγαθό.