Ισχυρός σεισμός 5,5 βαθμών στα Ιωάννινα
Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου η οποία έγινε αισθητή στην Ήπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών –εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου– ο σεισμός κατεγράφη στις 23:14 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.
Έξω από τα σπίτια τουs πετάχτηκαν έντρομοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, λόγω του ισχυρού σεισμού που είχε επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή. Υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία.
Οι κάτοικοι στα χωριά βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια και άλλα κτίρια, πλην ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.
Αλώβητη φέρεται πως έμεινε με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Κέρκυρα από τον σεισμό.
Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμης Γεωργακόπουλος, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».
Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.