ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξαν για το κοινό οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων

Άνοιξαν για το κοινό οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - Eurokinissi

Κοινή υπουργική απόφαση επιτρέπει από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, την πρόσβαση στο αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων.

Πρόκειται για 2.110 φακέλους, που αφορούν γνωστά και λιγότερα γνωστά δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, συγγραφείς και άνθρωποι της τέχνης, που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Όποιος επιθυμεί πρόσβαση στα αρχεία θα πρέπει να κάνει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, που έχει οριστεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και ύστερα από μια αυστηρότατη διαδικασία και αν τηρεί τις προϋποθέσεις να φτάσει στα στοιχεία.

Δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν τόσο οι ίδιοι οι καταγεγραμμένοι στο παρελθόν για την πολιτική τους δράση, οι συγγενείς τους, αλλά και όσοι θέλουν να αποκομίσουν στοιχεία για ιστορική έρευνα. Η διαδικασία είναι δύσκολη καθώς οι φάκελοι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι φάκελοι δεν καταστράφηκαν μαζί με όσους κάηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1989, καθώς αποφασίστηκε η διατήρησή τους μέχρι το 2029. Η διαδικασία «απελευθέρωσης» είχε εκκινήσει από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και ολοκληρώθηκε από τον Νίκο Τόσκα.

Αιτήσεις θα γίνονται στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (τηλ: 210 6845062 ή 210 6854609) με τους εξής τρόπους:

• Αυτοπροσώπως (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

• Μέσω συμβατικού ταχυδρομείου (Διεύθυνση Επικοινωνίας / Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., Κανελλοπούλου 4, 101 77, Αθήνα)

• Με επιστολή μέσω fax, στους αριθμούς: 210 6854207 ή 210 6849352)

• Μέσω email (communication.dir@astynomia.gr)

Οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, όπως ορίζεται στην Απόφαση, καθίστανται εφεξής προσιτοί:

α) Στα πρόσωπα που αφορούν.

β) Στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. (Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης).

γ) Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον.

δ) Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την πρόσβαση.