ΕΛΛΑΔΑ

Ακίνητα: ομάδες πολιτών λένε stop στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ακίνητα: ομάδες πολιτών λένε stop στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μια τριμελής οικογένεια έχασε το σπίτι της για 8.000 ευρώ χρέος στα κοινόχρηστα. Δεν ήρθαν στον πλειστηριασμό, ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Όταν τελικά χάθηκε το ακίνητο και εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης, μας είπε ότι είναι άνεργος και ζήτησε να τον βοηθήσουμε. Πέντε ημέρες μετά του ζήτησαν να εγκαταλείψει το ακίνητο. Μας είπε, δεν το αντέχω, αφήνω τα κλειδιά στην πόρτα και φεύγω. Ένα σπίτι 200.000 ευρώ πουλήθηκε 70.000 ευρώ.» λέει στο CNN Greece, η Τόνια Κατερίνη, μέλος του κινήματος πλειστηριασμοί Stop.

Είναι μια από τις δεκάδες θλιβερές ιστορίες, πίσω από τα δικόγραφα και τους αριθμούς.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων έμπλεξαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των δικαστηρίων όταν έμειναν χωρίς δουλειά και έτσι δεν μπορούσαν να καλύψουν την μηνιαία δόση του δανείου.

Τα μέλη του κινήματος πλειστηριασμοί stop κάθε Τέταρτη, πηγαίνουν στα πρωτοδικεία όπου βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα ανθρώπων ακόμη και με μηδενικό εισόδημα όπως μας λένε και προσπαθούν να μπλοκάρουν την διαδικασία.

Αυτό το οποίο καταφέρνουν επί της ουσίας βέβαια, είναι να πάρει αναβολή η υπόθεση.

«Οι τράπεζες είχαν ετοιμάσει του φάκελους οπότε απ το Σεπτέμβριο που άνοιξαν τα δικαστήρια μόνο στην Αθήνα έχουμε 50 με 60 πλειστηριασμούς κάθε Τέταρτη . Πάνω από τους μισούς αφορούν χαμηλά και μεσαία στρώματα» καταγγέλλει η Τόνια Κατερίνη, μέλος του κινήματος.

Μέχρι το 2013 όπως λένε τα μέλη του κινήματος ο νόμος προστάτευε την πρώτη κατοικία μ έναν οριζόντιο τρόπο. Δηλαδή αν κάποιος είχε μια πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνούσε ένα συγκεκριμένο ποσό και το εισόδημα σου δεν ήταν υψηλό, σε αυτή την περίπτωση δεν χρειαζόταν να προσφύγει κάπου, ήταν προστατευμένος.

Σήμερα όμως η πρώτη κατοικία - ακόμη και γκαρσονιέρα- κάποιου με μηδενικό εισόδημα προστατεύεται μόνο στην περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης πάει στο δικαστήριο και ζητήσει να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα. Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ ανάλογα σε πόσες τράπεζες ο δανειολήπτης έχει οφειλές.

Η Τόνια Κατερίνη, μέλος του κινήματος πλειστηριασμοί Stop, καταγγέλλει ότι πολλές φορές η ακροαματική διαδικασία για έναν οφειλέτη είναι μια δύσκολη υπόθεση, όχι μόνο από ψυχολογικής απόψεως αλλά εξαιτίας της στάσης του δικαστηρίου.

«Βλέπουμε περιπτώσεις που το δικαστήριο λέει, τι τα παιδιά σου σπουδάζουν σε άλλη πόλη; Γιατί να σπουδάζουν; Μου λες ότι δίνεις χρήματα στους φτωχούς γονείς σου, γιατί να το πιστέψω; Δηλαδή το δικαστήριο δεν τοποθετείται ευνοϊκά απέναντι στον πολίτη που δεν μπορεί να πληρώσει την δόση του δανείου. Πολλές φορές μάλιστα του ορίζει μια δόση που δεν θα μπορεί να πληρώσει» λέει στο CNN Greece.

Εάν ένας δανειολήπτης για 3 μήνες μέσα σε έναν χρόνο δεν πληρώσει, τότε εκπίπτει του ευνοϊκού νόμου και η τράπεζα μπορεί να κινηθεί εναντίον του.

Ένα μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν να βγαίνει το σπίτι τους στο σφυρί χωρίς να έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο! Πως γίνεται αυτό; Από οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσοι λοιπόν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούν να τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης.

«Δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη όσοι χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν χρωστούν σε τραπεζικά ιδρύματα. Δηλαδή μόνο οι οφειλέτες δημοσίου και οφειλέτες ασφαλιστικών δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής στο νόμο Κατσέλη, το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος μεριμνά ώστε οι τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους.» τονίζει στο CNN Greece η Τόνια Κατερίνη, μέλος του κινήματος πλειστηριασμοί Stop.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί προωθεί το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει καθιέρωση ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αντίστοιχων με αυτά για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Έτσι, ο πήχης μπαίνει στα 180.000 αντικειμενικής αξίας προκειμένου για άγαμους με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Στο σχέδιο τροπολογίας που έχει ήδη καταρτιστεί μάλιστα προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, η ψήφιση της τροπολογίας θα βάζει φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα και σχετικά μικρής αξίας σπίτια. Δεν θα παγώνουν όμως οι κατασχέσεις ή οι δεσμεύσεις ακινήτων για χρέη προς την Εφορία, ούτε βέβαια όλα τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία βρίσκονται σήμερα στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων οργάνων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.