ΕΛΛΑΔΑ

Τα προσφυγόπουλα γίνονται ξανά παιδιά - νέα δομή για τα ασυνόδευτα

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

Ένα τεράστιο πρόβλημα που έφερε η προσφυγική κρίση, αυτό των ασυνόδευτων παιδιών, έχει μπει στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών και ήδη έχουν μπει οι βάσεις για επίλυση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μία νέα δομή στην Παιανία για ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εγκαινίασε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

(Πηγή: CNN Greece, Λευτέρης Σουχάιμπ)

Το κέντρο προστασίας ασυνόδευτων θα υποδεχθεί περίπου 100 παιδιά για τα οποία θα απασχολούνται 37 άτομα. Ο συγκεκριμένος χώρος στο παρελθόν λειτουργούσε ως ίδρυμα και τώρα επαναλειτουργεί καθώς έχει παραχωρηθεί στους Γιατρούς του Κόσμου.

(Πηγή: CNN Greece, Λευτέρης Σουχάιμπ)

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχουν δωμάτια με κουκέτες που μπορούν να φιλοξενήσουν από 4 έως 6 παιδιά και δεν θυμίζει σε τίποτα τα κέντρα κράτησης στα οποία διέμεναν μέχρι στιγμής.

(Πηγή: CNN Greece, Λευτέρης Σουχάιμπ)

Για το κέντρο προστασίας στην Παιανία

Το Κέντρο Προστασίας της Παιανίας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 αγόρια, ηλικίας από 8 μέχρι 17 ετών. Σήμερα έχουν μεταφερθεί σε αυτό τα πρώτα 13 ηλικίας 14-16 ετών, από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και την Γκάνα.

(Πηγή: CNN Greece, Λευτέρης Σουχάιμπ)

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο 16χρονος Ρας από τη Γκάνα, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας πριν από δύο μήνες. Ο Ρας, που είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, ήρθε στο Κέντρο Προστασίας μόλις χθες και είναι ευχαριστημένος, όπως μας λέει, «από τη φιλοξενία, το φαγητό και τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ».

Τα παιδιά ξεκινούν από αύριο τα μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού, όπου θα μεταφέρονται με λεωφορείο. Στον ελεύθερο χρόνο τους θα κάνουν αθλητικές δραστηριότητες, θα συμμετέχουν σε ομάδες ψυχοθεραπείας μέσω της τέχνης, θα κάνουν μαθήματα κηπουρικής και παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Στο Κέντρο εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, φροντιστές, ψυχολόγοι, δικηγόροι και άλλες ειδικότητες.

(Πηγή: CNN Greece, Λευτέρης Σουχάιμπ)

Ο αριθμός των ασυνόδευτων στην Ελλάδα

Συνολικά στην Ελλάδα ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών αγγίζει τα 2200. Από αυτά τα 1200 βρίσκονται σε hot spot και τα υπόλοιπα 1000 σε διάφορες άλλες δομές.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την ξενάγηση των δημοσιογράφων στους χώρους όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν τα παιδιά «είναι ευθύνη μας να βγάλουμε τα παιδιά από camp και hot spot και να τα βάλουμε σε δομές».

(Πηγή: CNN Greece, Λευτέρης Σουχάιμπ)

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε μεγάλη αγωνία να προφυλάξουμε τα παιδιά και πολλές φορές μας λυγίζει η αδυναμία μας».

Τα παιδιά θα παραμείνουν στη δομή της Παιανίας μέχρι και την ενηλικίωση τους και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Μουζάλας «οι ξενώνες για τα ασυνόδευτα έχουν να κάνουν με ένταξη. Στην ενηλικίωση τους θα εξεταστεί αίτημα ασύλου».

Για την εκπαίδευση

Αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «μέσα στο επόμενο τρίμηνο όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα θα πηγαίνουν σχολείο» και έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ», καθώς «πέντε μήνες μετά τη διάλυση της Ειδομένης και επτά μήνες μετά τον εγκλωβισμό 60.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, τα παιδάκια πάνε σχολείο».

Την ίδια ώρα ο ΔΟΜ έχει αναλάβει τη μεταφορά των παιδιών σε σχολείο στην περιοχή του Ελληνικού ενώ έχει φροντίσει και για την αγορά των σχολικών τους ειδών.

25 παιδιά σε αστυνομικά τμήματα

Περίπου 25 παιδιά παραμένουν σήμερα σε αστυνομικά τμήματα. «Πριν μία εβδομάδα δεν υπήρχε κανένα ασυνόδευτο σε αστυνομικό τμήμα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να φύγουν από τα αστυνομικά τμήματα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με τις νέες αφίξεις», ανέφερε για το ζήτημα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός.

Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό κομμάτι ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έσπασε χθες ένα παγκόσμιο ρεκόρ καθώς μέσα σε διάστημα πέντε μηνών από την διάλυση της Ειδομένης τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα σχολεία της ενδοχώρας.

Το κόστος του προγράμματος συνολικά έφτασε τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στα παιδιά που βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα ξεκαθάρισε πως ο πληθυσμός είναι προς μετακίνηση και είτε θα έρθουν στην ενδοχώρα είτε θα φύγουν για Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης