Οι άντρες θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο και παραμελούν την υγεία τους
Η υγεία είναι σίγουρα το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου όμως δεν την αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως τα δύο φύλα, άντρες και γυναίκες, αντιλαμβάνονται την υγεία τους με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Το θήλυ επιμελείται περισσότερο την υγεία του, προσέχει, διαβάζει και κάνει ότι μπορεί για να προφυλαχθεί.
Οι άνδρες από την άλλη έχουν μια αίσθηση ανοσίας. Πιστεύουν ότι επειδή είναι σήμερα καλά, θα είναι και στο μέλλον.
«Ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τρόπο που να προστατεύει τους άνδρες από την αντίληψη του κινδύνου», λέει ο ερευνητής ψυχιατρικής Σέρβιν Ασάρι.
Οι γυναίκες, σύμφωνα με τον γενικό χειρούργο και ειδικό σε θέματα παχυσαρκίας δόκτορα Γιώργο Σπηλιόπουλο «είναι γενικά πολύ πιο επιμελείς από τους άνδρες σε θέματα που άπτονται της υγείας τους, όπως άλλωστε και της υγείας των οικείων τους, ενδεχομένως λόγω της φύσης τους».
Ο κ. Σπηλιώπουλος λέει πως οι γυναίκες όχι απλά ανησυχούν για την τωρινή τους υγεία, αλλά και σκέφτονται τη μελλοντική τους κατάσταση. Γνωρίζουν από τι κινδυνεύουν, διαβάζουν για την παχυσαρκία εν αντιθέσει με τους άντρες που δεν δίνουν καμία σημασία.
Η διαπίστωση πιστοποιείται και από δεύτερη έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις για απώλεια βάρους είναι γυναίκες.
Η μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο «Journal of Laparoendoscopic & Advanced Surgical Techniques», κατάφερε να εντοπίσει δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη ύπαρξη της σημαντικής στατιστικής διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις.
Ο κ. Σπηλιόπουλος κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου στους άντρες για καλύτερη προστασία. Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τις επιπλοκές που επιφέρει η παχυσαρκία στην υγεία τους, μεταξύ των οποίων είναι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η άπνοια ύπνου και η αρθρίτιδα.
«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανδρών είναι ικανοποιημένοι από την υγεία τους, όπως έχει καταδείξει άλλωστε και μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι παχύσαρκοι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους τους» προσθέτει ο κ. Σπηλιόπουλος και συνεχίζει: «Έχουν μια λανθασμένη αντίληψη για το σώμα τους, θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο ως κάποια ηλικία, με συνέπεια να μην αναζητούν εγκαίρως τη συνδρομή της ιατρικής προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους»,