Αλλάζουν εξ ανάγκης οι δρόμοι των δουλεμπόρων
Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εξακολουθεί να φθάνει στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση, όμως οι Αρχές παρατηρούν ότι οι διακινητές βρίσκονται σε συνεχή και άοκνη αναζήτηση νέων διαδρομών προς την Ευρώπη που θα παρακάμπτει τις γνωστές αλλά, κυρίως, δεν θα "σκοντάφτουν" στα ελληνικά νησιά.
Στόχος, λοιπόν, δεν είναι άλλος από το να παρακάμψουν τα σημεία στα οποία έχουν στηθεί hot spots και βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες από τις 20 Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν πρόσφυγες, όχι στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως τους τελευταίους μήνες, αλλά κοντά σε... εναλλακτικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος, ενώ αρκετοί πέρασαν τα ελληνικά σύνορα από τον Έβρο. Αύξηση της κίνησης έχει παρατηρηθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, σε χερσαίες διαδρομές της Δυτικής Ελλάδας αλλά και στα αεροδρόμια με πλαστά έγγραφα και με τη μέθοδο του "look like".
Διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς που παρακολουθούν το φαινόμενο της διακίνησης των προσφύγων έχουν παρατηρήσει και καταγράψει συγκεκριμένες αλλαγές στις διαδρομές των κυκλωμάτων που διακινούν πρόσφυγες αλλά και λαθρομετανάστες από όλες τις περιοχές, εμπόλεμες και μη.
Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που έχουν εξαγάγει είναι ότι λόγω της κατάστασης στα ελληνικά νησιά αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι διακινήσεις των προσφύγων από τις θαλάσσιες οδούς της Λιβύης προς τα παράλια της Σικελίας, το γνωστό και εν πολλοίς θανατηφόρο πέρασμα της Λαμπεντούζα. Τραγικά αξιοσημείωτη είναι η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για το 2015, η οποία διαπιστώνει περισσότερους από 3.700 πνιγμούς προσφύγων στη Μεσόγειο κατά τις απέλπιδες προσπάθειές τους να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, είτε της Ελλάδας είτε της Ιταλίας.
Μερικοί από τους γνωστούς δρόμους από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά που επιλέγουν τα κυκλώματα των διακινητών
Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών που βασίζονται σε εκτιμήσεις και καταγραφές των ελληνικών και των ιταλικών, τον τελευταίο καιρό -ιδίως μετά την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων αλλά και τη δημιουργία των hot spot στα ελληνικά νησιά- οι διακινητές αναζητούν νέους συνεχώς δρόμους. Όπως προαναφέρουμε, έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις προσφύγων και λαθρομεταναστών στο Ιόνιο αλλά και σε διαδρομές της Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τη μετάβαση στην Ιταλία. Για την οποία -ιδίως το καλοκαίρι- χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφορά προσφύγων σε ιταλικές ακτές με τζετ σκι του οποίου ο ναύλος κόστισε 5.000 ευρώ.
Επίσης, σε αύξηση βρίσκεται και η χρήση της μεθόδου "look like" στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτήν, με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, τα κυκλώματα περνούν ανθρώπους που μοιάζουν με τους πραγματικούς κατόχους των εγγράφων αυτών. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να κοστίσε έως και 10.000 ευρώ για κάθε άνθρωπο που ταξιδεύει με τη χρήση αυτών.
Στη Μήλο και στον ...'Εβρο
Οι 114 πρόσφυγες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής να πλέει 3,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Αντιμήλου, παραμένουν στο λιμάνι του Αδάμαντα, στη Μήλο, όπου μεταφέρθηκαν με φορτηγό πλοίο μετά την περισυλλογή τους.
Την ίδια ώρα, άλλοι 131 πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν το Σάββατο επίσης σε θαλαμηγό, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, εξακολουθούν να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις γηπέδου ποδοσφαίρου στη Μεθώνη.
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, είχαν περάσει τα σύνορα στον Έβρο άλλοι 214 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στα νέα σημεία που διαπιστώνονται αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δεν υπάρχει η δυνατότητα πλήρους καταγραφής και ταυτοποίησης στο ευρωπαϊκό σύστημα Eurodac, όπως συμβαίνει με τα Hot Spots, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υπάγονται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση ή αν πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικούς όρους.
Παράλληλα, οι ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται και προς τα... συνηθισμένα νησιά-προορισμούς, στο Αιγαίο.
Σχεδόν 500 μετανάστες και πρόσφυγες (499 στην ακρίβεια) πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης 6 Οκτωβρίου έως σήμερα Τρίτη το πρωί. Στη Λέσβο έφθασαν 86 άτομα, στη Χίο 114 και στη Σάμο 299.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη είναι 5.323, στη Χίο 4.186 και στη Σάμο 1.595. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.104.
Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τις 11.000.