ΕΛΛΑΔΑ

Φαντασμαγορικό θέαμα από διάττοντες αστέρες στον ουρανό για έξι εβδομάδες

Φαντασμαγορικό θέαμα από διάττοντες αστέρες στον ουρανό για έξι εβδομάδες
Εντυπωσιακή βροχή των Λεοντιδών, με φόντο το Σινικό Τείχος, τον Νοέμβριο του 1998 EPA/STEPHEN SHAVER

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συνήθως παρατηρούνται οι περισσότερες βροχές μετεωριτών και ήδη Δρακοντίδες, Ωριωνίδες και Λεοντίδες «χορεύουν» στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες, ενώ «υπόσχονται» μαγικό θέαμα και για τις επόμενες έξι εβδομάδες, ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο ουρανός άρχισε να γεμίζει από πεφταστέρια ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με την κορύφωση των Δρακοντίδων, της ετήσιας βροχής μετεωριτών, στη διάρκεια της οποίας έπεφταν ως και 24 αστέρια την ώρα!

Οι Δρακοντίδες μας «επισκέπτονται» κάθε χρόνο γύρω στις 6-10 Οκτωβρίου και φέτος η «βροχή» τους κορυφώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η συγκεκριμένη βροχή μετεωριτών, πήρε το όνομά της από τον Δράκοντα, τον αστερισμό,στην κεφαλή του οποίου είναι το ακτινοβόλο σημείο των συγκεκριμένων διαττόντων. Ο αστερισμός είναι ο 8ος μεγαλύτερος σε ολόκληρο τον ουρανό.

Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατοί νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα. Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια είναι γνωστά από το παρελθόν ότι κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα (μόλις 18 χλμ/δευτερόλεπτο, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών). Δημιουργούνται από τον κομήτη 21P/Τζιακομπίνι-Ζίνερ.

Έρχονται οι Ωριωνίδες

Μια νέα βροχή από πεφταστέρια θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, οι Ωριωνίδες, που θα κορυφωθούν στις 21 και 22 Οκτωβρίου και οι προσδοκίες για ... φαντασμαγορικό θέαμα στον ουρανό είναι μεγάλες.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Τετάρτης 22 Οκτωβρίου.

Το όνομά τους το οφείλουν στον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Τα «πεφταστέρια» τους τρέχουν με 67 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτα και αφήνουν τα εντυπωσιακά τους ίχνη στον ουρανό.

Θεαματική βροχή Λεοντιδών

Το... εντυπωσιακό πάρτι στον ουρανό, θα κορυφωθεί με τις Λεοντίδες, μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων, που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου (10-20 Νοεμβρίου) με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου. Το θέαμα αυτό είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

Ορισμένες φορές οι «βροχές διαττόντων» μπορεί να μετατραπούν σε «καταιγίδες». Στη διάρκεια μιας τέτοιας καταιγίδας, μέχρι και 700.000 περίπου μετέωρα εμφανίζονται κάθε ώρα, όπως συνέβη και το 1966 όταν επί 20 συνεχή λεπτά καταμετρήθηκαν 200 διάττοντες το δευτερόλεπτο που εμφανίστηκαν σαν μια πραγματική φιέστα κοσμικών πυροτεχνημάτων. Η συμπεριφορά, όμως, των σωματιδίων αυτών είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη λόγω των διαταραχών που υφίστανται από τις βαρυτικές δυνάμεις των πλανητών.

Η μεγαλύτερη «Καταιγίδα Διαττόντων» που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η «Καταιγίδα των Λεοντιδών» στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του 1833 όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα από μια ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες.