ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλος προστάτης της υγείας το «ταπεινό» μπρόκολο

Μεγάλος προστάτης της υγείας το «ταπεινό» μπρόκολο
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Τελικά το κυνήγι της μανούλας να φάμε τα λαχανικά μας έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες απ’ ότι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ας δούμε το μπρόκολο... αναλυτικά. Το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το μπρόκολο ως χαρακτηριστικό δείγμα τους είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και άρθρο της ενότητας "Διατροφή και Υγεία" από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, αναλύονται όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του «παρεξηγημένου» γευστικά μπρόκολου.

Το λαχανικό είναι φτωχό σε θερμίδες με ένα και μόνο φλιτζάνι να έχει μόλις 32 θερμίδες. Το ωμό μπρόκολο αποτελείται από 90% νερό, 7% υδατάνθρακες και 3% πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ακόμη περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο.

Πλούσια είναι ακόμη η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, με ένα φλιτζάνι να εφοδιάζει τον οργανισμό με 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες στον οργανισμό μας καθώς τον προστατεύουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επιφέρουν κορεσμό.

Αλλά η ευλογία του μπρόκολου δεν σταματά εκεί. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες όπως ινδόλες, ισοθειοκυανάτες, σουλφοραφάνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και ευεργετική επίδραση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ισοθειοκυανάτες παραδείγματος χάρην φαίνεται να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όραση μας και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του ματιού.

Οι ειδικοί φωνάζουν να βάλουμε το μπρόκολο στην ζωή μας καθώς εκτός από μαγειρεμένο μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, αλλά και σε διάφορα ντιπς γιαουρτιού.

Όμως θέλει προσοχή η χορήγησή του σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή.