ΕΛΛΑΔΑ

Η συγκλονιστική περιγραφή μιας ηλικιωμένης: πώς βίωσε ως μαθήτρια το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Φωτογραφία από την εκδήλωση για την παράλληλη ιστορία του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και των Καλαβρύτων από το 1896 έως σήμερα με ειδική αναφορά στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Συγκλονιστική ήταν η αφήγηση μιας ηλικιωμένης στα Καλάβρυτα που εξιστόρησε το πώς βίωσε το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Ανάμεσα στο κοινό και Γερμανοί δημοσιογράφοι της Deutsche Welle που άκουσαν με προσήλωση την κυρία Ευσταθία Τσούδα –87 ετών σήμερα– να περιγράφει δραματικές στιγμές μιας άλλης εποχής.

Το 1943 η κυρία Τσούδα ήταν μόλις 14 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου.

«Μας σπρώχνανε και βλέπαμε τους Γερμανούς με προτεταμένο το όπλο επάνω μας... Ήμασταν μέσα στο σχολείο και μας έκαναν νοήματα να πάμε προς ένα μέρος, να συγκεντρωθούμε», είπε συγκινημένη η ηλικιωμένη σε εκδήλωση του δήμου Καλαβρύτων με θέμα «Ενημερώνουμε την Ντοίτσε Βέλε για το Ολοκαύτωμα».

Με δάκρυα στα μάτια κάποιοι και άλλοι με λυγμούς άκουγαν τη γυναίκα να περιγράφει τι έζησαν οι Καλαβρυτινοί τότε, όπως περιγράφει το ρεπορτάζ του Tempo24 από την αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων.

Προχωρήσαμε στα χωράφια, στην παγωμένη γη καθόμασταν στο δέντρο και το μωράκι της αδερφής μου και οι γέροι και κάποια στιγμή –δεν θα ξεχάσω την κραυγή– μια γυναίκα στο σπίτι της που ήταν κοντά στον τόπο της εκτέλεσης είδε όλο αυτό το μακελειό και άρχισε να φωνάζει «γυναίκες, σκοτώσανε τους άντρες» και όταν έβγαινε η μάνα μου να βρουνε τον εκτελεσμένο αδερφό μου 21 χρόνων αντίκρισα πεντακόσιους περίπου εκτελεσμένους και έτρεχα μέσα από τα αίματα στα χωράφια και στυλώθηκα σ' έναν κορμό να δω για τελευταία φορά τον αδερφό μου.

Όπως γράφει η πρόσκληση του δήμου:

Σε έναν εποικοδομητικό και ενημερωτικό διάλογο και συζήτηση, ενημερώνουμε, από πρώτο χέρι, τους πενήντα δημοσιογράφους και στελέχη της Ντόιτσε Βέλε, που αποτελούν τη διεθνή χορωδία της, για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, τα πραγματικά γεγονότα της σφαγής, τις αποκλειστικές ευθύνες των ναζιστών και τα διαχρονικά μηνύματα που αυτό εκπέμπει σήμερα. Μηνύματα, ειρήνης, καταδίκης του πολέμου, καταδίκης του ναζισμού και του φασισμού, φιλίας, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού των λαών.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε συναυλία της διεθνούς χορωδίας της Deutsche Welle με παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο.

Οι δημοσιογράφοι του γερμανικού πρακτορείου πραγματοποιούν αυτό το διάστημα περιοδεία σε Αθήνα, Καλάβρυτα και Μήλος, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης