Διεθνής Αμνηστία στο CNN Greece: «Η λύση που μπορεί να δοθεί στο προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή»
«Τα ίδια τα κράτη - μέλη που θέσπισαν τη συμφωνία μετεγκατάστασης, όχι απλώς δεν τη στηρίζουν αλλά την "σαμποτάρουν"», καταγγέλλει στο CNN Greece η Γεωργία Σπυροπούλου, συντονίστρια Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Ελλάδας είναι ασφυκτική και τονίζει την ανάγκη τα υπόλοιπα κράτη - μέλη να αναλάβουν δράση και να μην δημιουργούν εμπόδια στη διαδικασία προκειμένου να «ανασάνουν» οι χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Τα προβλήματα που εντοπίζει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι κυρίως πολιτικά, καθώς, όπως σημειώνει, αρκετά κράτη - μέλη δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους και έχουν δεχθεί λίγους - ή και καθόλου - πρόσφυγες και μετανάστες.
«Τεράστια υπερσυγκέντρωση στα νησιά»
Όπως λέει στο CNN Greece η Γεωργία Σπυροπούλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι θέσεις φιλοξενίας στα νησιά ανέρχονται στις 7.450 ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά ξεπερνάει τις 13.000.
(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
«Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει τεράστια υπερσυγκέντρωση σε αυτές τις δομές, οι οποίες, ούτως ή άλλως, δεν είναι οι κατάλληλες για να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν αυτόν τον πληθυσμό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Άνθρωποι σε... αναμονή»
Αναφορικά με το relocation, η συντονίστρια Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ότι «οι ζωές των ανθρώπων εδώ και πάρα πολλούς μήνες βρίσκονται σε αναμονή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις 4.455 μετεγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή υλοποίησης του προγράμματος.
«Έχει περάσει ένας χρόνος από την αρχή υλοποίησης. Το πρόγραμμα θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Βρισκόμαστε στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016 και ο αριθμός δεν έχει ξεπεράσει τις 5.000 για την Ελλάδα. Ο αριθμός που πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι 66.400. Υπάρχει μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στον στόχο και στην πραγματικότητα», αναφέρει η κυρία Σπυροπούλου.
(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Ποιος φταίει;
Ποιος ευθύνεται, όμως, για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου; Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας; Ή όλοι;
Σύμφωνα με την Γεωργία Σπυροπούλου «τα κράτη μέλη που θέσπισαν τη συμφωνία, τη "σαμποτάρουν"».
«Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχει συμφωνηθεί από τα κράτη - μέλη για να ελαφρύνει χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Για να λειτουργήσει, πρέπει να συμμετέχουν και τα κράτη - μέλη. Όμως, μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει μία σειρά εμποδίων τα οποία, όμως, είναι κυρίως πολιτικά. Τα κράτη - μέλη είτε δημιουργούν εμπόδια στην ίδια τη διαδικασία, είτε καθυστερούν πάρα πολύ τη διαδικασία», επισημαίνει και προσθέτει:
Υπάρχουν κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί καθόλου στις ποσοστιαίες δεσμεύσεις τους και υπάρχουν κράτη που έχουν παραχωρήσει πολύ λίγες θέσεις σε σχέση με αυτές που είναι προκαθορισμένες. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία δεν έχει δώσει ούτε μία θέση. Το ίδιο και η Πολωνία. Άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία, η Ισπανία έχουν δώσει λιγότερο από το 3% των προκαθορισμένων θέσεών τους.
Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει ένα είδος «άρνησης» και σαμποτάζ του ίδιου του προγράμματος από τα κράτη - μέλη που είναι τα ίδια που το θέσπισαν από την αρχή.
(Πηγή: EUROKINISSI)
Η Γεωργία Σπυροπούλου αναφέρει στο CNN Greece ότι «βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο εφόσον τα κράτη - μέλη αναλάβουν από κοινού την ευθύνη και ενεργήσουν αναλόγως. Η Ελλάδα φυσικά και έχει σοβαρές υποχρεώσεις για να βελτιώσει τόσο το σύστημα ασύλου, όσο και το σύστημα υποδοχής παρ' όλα αυτά λύση δεν πρόκειται να δοθεί αν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση.
Από τα κράτη - μέλη βλέπουμε ότι υπάρχει μία συνολική άρνηση και μία άλλη κατεύθυνση. Όχι πάντως προς την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε».
(Πηγή: EUROKINISSI)
«Η λύση που μπορεί να δοθεί είναι ευρωπαϊκή. Δεν είναι δυνατόν το 2016 να θεωρούμε φυσιολογικό ότι άνθρωποι να μπαίνουν σε βάρκες αμφιβόλου κατάστασης και να περνάνε τα σύνορα με αυτόν τον τρόπο και να χάνουν τη ζωή τους. Πάνω από 3.500 άτομα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα».
«Παρότι και τα κράτη - μέλη διακηρύττουν ότι θέλουν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη του Νότου που δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, βλέπουμε ότι δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική απόφαση πάνω σε αυτό. Η βοήθεια είναι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων»,υπογραμμίζει.
Διαβάστε επίσης:
Προσφυγικό: Το μαρτύριο του Σίσυφου συνεχίζεται