ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Το μαρτύριο του Σίσυφου συνεχίζεται

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/φωτογραφία αρχείου

Όλο και πιο εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες χιλιάδες άνθρωποι, με τις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες.

Την ίδια ώρα, κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε επίπληξη από την Άγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό, το Βερολίνο διευκρινίζει ότι το relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά. Η Die Zeit πάντως υπερασπίζεται την Ελλάδα και ρίχνει την ευθύνη στις χώρες της ΕΕ που δεν τη στηρίζουν, ενώ «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί εξαιτίας του προσφυγικού είναι και η Ιταλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι πρόσφυγες που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, ανέρχονται σε 60.440, μετά και την άφιξη ακόμη 151 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό αυτών που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να έχει σπάσει το φράγμα των 14.000.

REUTERS/Yannis Behrakis/File Photo

Απελπιστική η κατάσταση σε Μυτιλήνη και Χίο

Ασφυκτικές συνθήκες έχουν πλέον διαμορφωθεί σε Μυτιλήνη και Χίο, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος των προσφύγων και των μεταναστών, που έφθασαν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Στη Μυτιλήνη, η οποία έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.500 ανθρώπους, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 5.942 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αντίστοιχα στη Χίο, βρίσκονται 3.684 άνθρωποι σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας 1.100.

Ο συνωστισμός, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και την απόγνωσή τους εξαιτίας της πολύμηνης ταλαιπωρίας τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό το οποίο εκτονώνεται με συχνά με επεισόδια μικρής ή μεγαλύτερης έντασης.

REUTERS/Giorgos Moutafis

Κάποιες φορές οι συγκρούσεις παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στη Μόρια της Μυτιλήνης, όπου ο προσφυγικός καταυλισμός έγινε στάχτη από φωτιά που προκλήθηκε στη διάρκεια ενός τέτοιου περιστατικού, ενώ ακόμη πιο τραγικό ήταν το περιστατικό του ομαδικού βιασμού ανήλικου Πακιστανού από-επίσης ανήλικους-ομοεθνείς του.

Πρόσφατα, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την Ελλάδα «αποθήκη» προσφύγων και σε έκθεσή της αναφέρεται εκτενώς στις «αποτρόπαιες και μη ασφαλείς» συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πάνω από 60.000 άνθρωποι.

Η κατάσταση γίνεται δύσκολη και για τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, με αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξομάλυνση της κατάστασης.

REUTERS/Leonhard Foeger

Παράπονα από την κυβέρνηση σε ότι αφορά το προσφυγικό δεν έχουν μόνον οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, φέρεται να επέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ώρα που το Βερολίνο εκφράζει ερωτήματα για το αν τα σχέδια μετεγκατάστασης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα συνάδουν με τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα, δεδομένου και του συνωστισμού τους στα ελληνικά νησιά, δημοσίευμα των Financial Times, αποκαλύπτει ότι το περασμένο Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος-η οποία βλέπει τα ποσοστά και τη δημοτικότητά της να συντρίβονται εξαιτίας της πολιτικής της στο προσφυγικό- εξέφρασε την ανησυχία της, στον Αλέξη Τσίπρα, επιπλήττοντάς τον για τους χειρισμούς στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε διπλωμάτης που ήταν παρών, «η Μέρκελ έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήρθε στο φως λίγες ώρες μετά τη «βόμβα» του Βερολίνου ότι το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η επισήμανση αυτή από τη γερμανική πλευρά σημειώθηκε μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται απευθείας στα νησιά.

REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Die Zeit: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στη Μυτιλήνη

Πάντως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σημειώνει σε άρθρο της δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στη Μυτιλήνη, αλλά η άρνηση πολλών χωρών της ΕΕ να την υποστηρίξουν. Όπως τονίζεται στο άρθρο «μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η οποία κλιμακώθηκε με την πυρκαγιά στη Μόρια. Και οφείλεται αυτή η κατάσταση τουλάχιστον στην απραξία πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος γα τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών μελών της Ε.Ε. Παράλληλα η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν».

REUTERS/Alkis Konstantinidis/File photo

Συγχρόνως, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, μια απαίτηση η οποία είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της Ε.Ε.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο, συνεχίζει το άρθρο, είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα. Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίου έχει υποσχεθεί η Κομισιόν έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά. Αλλά και στο θέμα των μεταφραστών δεν έχει κρατήσει το λόγο της η Ε.Ε. σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητά στην έκθεση της "να αυξήσουν τα κράτη μέλη επειγόντως την υποστήριξή τους στην Ελλάδα.

Ασφυκτική η κατάσταση και στην Ιταλία

Με μία συνεχή ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ιταλία και το ντε φάκτο σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων, τα κέντρα υποδοχής της ιταλικής χερσονήσου είναι υπερκορεσμένα και πολλά από αυτά δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα από το ιταλικό κράτος εδώ και μήνες. Από την αρχή του έτους, 132.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές, προερχόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους από χώρες της Αφρικής. Και χιλιάδες ακόμη έφθασαν δια ξηράς. Οι αντίστοιχες αφίξεις για το 2014 ήταν 138.000 και για το 2015 129.000.

REUTERS/Antonio Parrinello

Όμως, την στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών συνέχιζε τον δρόμο του προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η εγκατάσταση hotspot για την ταυτοποίηση των προσώπων στο ιταλικό έδαφος και ο πολλαπλασιασμός των συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία εγκλωβίζουν στην Ιταλία την μεγάλη πλειοψηφία.

Το δίκτυο των κέντρων υποδοχής έχει κατακλυσθεί: στέγαζε 22.000 άτομα στο τέλος του 2013, 66.000 στο τέλος του 2014, 103.000 στο τέλος του 2015 και αυτήν την εβδομάδα θα ξεπεράσει το όριο των 160.000, στους οποίους προστίθενται 15.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης