ΕΛΛΑΔΑ

«Αιμορραγούν» οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού του ΕΣΥ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν να πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, σε κάθε εφημερεύων νοσοκομείο. Να παίρνουν τηλέφωνο κάθε πρωί για να δουν πoιο θα τους δεχτεί κι επειδή υπάρχει μεγάλη αναμονή πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν μισή αιμοκάθαρση.» λέει στο CNN Greece, o Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας νεφροπαθών.

Ασθενείς που περνούν καθημερινά έναν Γολγοθά καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν χωρίς δουλειά και ασφάλιση. Γι αυτή την ευαίσθητη κατηγορία η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει ειδικό κονδύλι.

Η ζωή των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κινδυνεύει και από την κακή ποιότητα των φίλτρων όπως καταγγέλλει στο CNN Greece o Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας νεφροπαθών:

«Στο δημόσιο τομέα θέλοντας να κάνουν οικονομία έχουν ρίξει την ποιότητα των φίλτρων πολύ και έχουν πάρει φίλτρα από τρίτες χώρες χωρίς καμία προδιαγραφή και χωρίς κάνεναν έλεγχο.[...] Με αποτέλεσμα κάποιες φορές τα φίλτρα να σπάνε και οι ασθενείς να μπαίνουν στην εντατική

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες τεχνητού νεφρού στο ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Παλιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης και χαμηλής ποιότητας φίλτρα είναι δύο παράγοντες οι οποίοι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών και επηρεάζουν συχνά την ποιότητα ζωής τους, όπως λένε και εκείνοι.

Πνευμονικό οίδημα, υπερκαλιαιμία και έμφραγμα είναι μερικές από τις επιπλοκές που μπορούν να δημιουργηθούν.

Πολλές φορές οι αιμοκαθαιρόμενοι αγοράζουν οι ίδιοι τα φίλτρα.

Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν συμβάσεις με εταιρείες για αγορά φίλτρων και αναλώσιμου υλικού. Οι νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση με ότι ακατάλληλο φίλτρο βρεθεί ή περισσέψει, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Τα φίλτρα είναι πολύ ένα σημαντικό αναλώσιμο για την καλή πορεία των ασθενών και επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια: παραμέτρους ιστορικού εργαστηριακών και σωματομετρικών παραγόντων.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στις μονάδες τεχνητού νεφρού, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, είναι κάτω από το όριο ασφαλείας.

Βάση των διεθνών στάνταρ η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους.

Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρα όμως αυτή την στιγμή είναι 1 νοσηλευτής ανά 6 με 9 αιμοκαθαιρόμενους.

Στην Ελλάδα οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι 11.000 με μέση ετήσια αύξηση 2%.

Εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων μόνο το 1% των αιμοκαθαιρόμενων κάνει μεταμόσχευση νεφρών και φεύγει από την διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Πολλές Νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνικού Νεφρού, με αποτέλεσμα όσοι αιμοκαθαιρόμενοι μένουν εκεί αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτια σε άλλες περιοχές κοντά σε νοσοκομεία με Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ή είναι αναγκασμένοι να διανύουν μέρα παρά μέρα δεκάδες χιλιόμετρα για να κάνουν αιμοκάθαρση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ηπείρου και η οδύσσεια των ασθενών εκεί.

«Υπάρχουν νεφροπαθείς που διανύουν 80 και 90 και 120 χλμ ημέρα παρά ημέρα για να κάνουν αιμοκάθαρση» λέει ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας νεφροπαθών.

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω καιρού; Παθαίνουν σοβαρές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο.

Σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια των ασθενών παίζουν και οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, οι οποίες διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται σε περίπτωση αιμοδυναμικών διαταραχών των αιμοκαθαιρόμενων. Πολλοί μηχανισμοί όμως είναι χαλασμένοι ενώ τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί, με την πάροδο των ετών, με αίμα. Με αποτέλεσμα οι αιμοκαθαιρόμενοι να κινδυνεύουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση έγιναν δωρεές από ιδρύματα της χώρας αλλά τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης δεν παραδίδονται! Και σε αυτή την περίπτωση μπαίνει ως «εμπόδιο» ο όρος που έχουν θέσει: ύπαρξη κατάλληλη χώρου και στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση λειτουργία.

Ας δούμε αναλυτικά τα προβλήματα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

Δεν γίνεται σωστή συντήρηση στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης με αποτέλεσμα 11 να είναι εκτός λειτουργίας και η Μονάδα Αιμοκάθαρσης να λειτουργεί οριακά.
Αυτό έχει επίπτωση στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται ή ν αλλάξουν βάρδια ή να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες έτσι οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς καταλήγουν να βγαίνουν από την αιμοκάθαρση, νύχτα.

Γ.Ν. ΝΑΞΟΥ

Η μονάδα τεχνητού νεφρού έχει 6 μηχανήματα αιμοκάθαρσης όμως δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχει προσωπικό.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος λειτουργίας της μονάδας σε υλικά και προσωπικό χωρίς όμως να υπάρξει θετική απάντηση από την πολιτεία. Από τους 100 αιμοκαθαιρόμενους κάποιοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή και κάποιοι άλλοι ταξιδεύουν μέρα παρά μέρα για αιμοκάθαρση στη Σύρο ή την Αθήνα.

Πηγή: Eurokinissi/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γ.Ν. ΚΩ

Τα μισά από τα 9 μηχανήματα μετρούν χρήση 20 ετών, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συνεχώς βλάβες. Ενώ υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων.

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που δεν τηρείται η αναλογία που προβλέπεται από τους κανονισμούς (1 Νοσηλευτής ανα 3 ασθενείς).

Για τον ίδιο λόγο η μονάδα λειτουργεί από τις 7π.μ. εως τις – 8μ.μ. με συνέπεια ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Το σύστημα επεξεργασίας νερού είναι 20ετίας και χρειάζεται διαρκή συντήρηση.

Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Ανοσολογικό Κέντρο. Ίδια εικόνα και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: 14 νοσηλευτές για 110 ασθενείς στο πρόγραμμα των δύο ημερών ενώ δεν υπάρχουν ούτε γιατροί.
Τα μηχανήματα είναι παλιά γι αυτό πολλές φορές βγαίνουν εκτός λειτουργίας. σ

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

Τα 20 μηχανηματα αιμοκάθαρσης βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργίας ενώ δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας.
76 Αιμοκαθαιρόμενοι. 17 νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ.Ν.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Παλιά μηχανήματα στα οποία, δεν γίνεται τακτική συντήρηση γιατί δεν υπάρχει σύμβαση. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης τα οποία οξύνονται τις ημέρες της γενικής εφημερίας όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται ασθενείς ανασφάλιστοι μη εγγεγραμμένοι στην κατάσταση ασθενών. Καμία κρατική επιχορήγηση για τους Ανασφάλιστους. Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου.

Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτές. Στις εφημερίες εξυπηρετούνται ανασφαλίστοι μη ενταγμένοι ασθενοί στη λίστα του νοσοκομείου την στιγμή που δεν έχει λάβει καμιά κρατική χρηματοδότηση.

Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Η στελέχωση της μονάδας του τεχνητού νεφρού είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα. Η κατάσταση τις ημέρες της γενικής εφημερίας.

Γ.Ν.Α. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Η νεφρολογική κλινική έχει 13 κλίνες. Η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης 3 κλίνες. Το τμήμα φυσικής αποκατάστασης 1 κλίνη.
10 νοσηλευτές μαζί με την προϊσταμένη, καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παραπάνω τμημάτων. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται οι διπλάσιοι για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 12 κρεβάτια για αιμοκάθαρση και λειτουργεί με 13 νοσηλευτές. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 3 για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Τα προβλήματα γίνονται πιο έντονα στις γενικές εφημερίες όπου η αναμονή είναι πολύωρη λόγω έλλειψης κενών κρεβατιών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Πηγή: Eurokinissi/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ

Μεγάλη υποστελέχωση, τα μηχανήματα που διαθέτει είναι παλιά. Αναμένονται τέσσερα μηχανήματα που θα γίνουν δωρεά από το μεγάλο ίδρυμα της χώρας όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου τελεί υπό αναστολή λειτουργίας καθώς δεν υπάρχει προσωπικό.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το τμήμα λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς. Υπάρχει αναμονή για 5 με 8 ασθενείς. Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες.

Π.Γ.Ν.ΙΩΝΝΙΝΩΝ

Λειτουργεί με 8 μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας εκ των οποίων τα δύο έχουν βγει για απόσυρση αφού δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Το τμήμα λειτουργεί σε τρείς βάρδιες ασθενών και δύο βάρδιες προσωπικού. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από αιτήματα για φιλοξενία κυρίως ασθενών από Γερμανία, από τα 21 αιτήματα έχουν γίνει δεκτά μόνο 4.

Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Λειτουργεί με μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας που μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο Ζακύνθου. Λειτουργεί σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο γιατρό και έναν επικουρικό. Η λίστα αναμονής των ασθενών είναι τεράστια κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγο τουρισμού.

Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το τμήμα λειτουργεί με 8 κρεβάτια, παλιάς τεχνολογίας και καλύπτει 2 βάρδιες. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται τους καλοκαιρινούς μήνες με λίστες αναμονής.

Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

19 νοσηλευτές για 90 αιμοκαθαιρόμενους οι οποίοι αγγίζουν τους 1100 με τις έκτακτες μηνιαίες αιμοκαθάρσεις 1100.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ανενεργές.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Έλλειψη ιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, 14 νοσηλευτές για 81 αιμοκαθαιρόμενους.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ

20 νοσηλευτές για 80 αιμοκαθαιρόμενους.

Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ

17 νοσηλευτές για 75 αιμοκαθαιρόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης