Για «κανάλι Πούτιν στην Ελλάδα» κάνουν λόγο δημοσιεύματα στην Ευρώπη
Η απομάκρυνση του Γιάννη Καλογρίτσα από την διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έφερε τον Ιβάν Σαββίδη στην πρώτη γραμμή για την αντικατάσταση του, αλλά και ανησυχίες στην Ε.Ε. για τον Ελληνορώσο μεγιστάνα.
«Βρίσκεται ο Πούτιν κοντά σε μια μιντιακή βάση στην Ελλάδα;», αναρωτιέται η ιστοσελίδα neweurope.eu εκφράζοντας ακριβώς αυτή την ανησυχία για τον «ρωσικό δάκτυλο» στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Η ιστοσελίδα κάνει μια αναλυτική αναφορά στο καθεστώς κάτω από το οποίο δρούσαν μέχρι σήμερα τα κανάλια, τονίζοντας ότι λειτουργούσαν με επεκτάσεις προσωρινών αδειών από το 1980, πλήρωναν τους φόρους τους, και βρίσκονταν υπό συνεχή «πολιτική ομηρία».
Η κυβέρνηση του «αντισυμβατικού» και άνευ γραβάτας Τσίπρα υποσχέθηκε να ρυθμίσει το «διεφθαρμένο τηλεοπτικό τοπίο», άργησε αρκετά να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και τελικά επέλεξε μια διάτρητη διαδικασία που άφησε πίσω της πολλά ερωτήματα και ένα χτύπημα στον πλουραλισμό της χώρας.
Ο αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια που επιβλήθηκε είναι πρωτοφανής για την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μέσο κάνει αναφορά στον ελληνορώσο Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα στην Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ), αλλά και σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η άδεια στον κ. Σαββίδη θα είναι ακόμη μια απόδειξη για την στενή σχέση Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς μετά την «αδελφοποίηση» του ελληνικού Πρακτορείου Ειδήσεων με το ρώσικο Sputnik και την τιμητική μνεία στη Ρωσία στην 81η ΔΕΘ, θα έρθει ακόμη ένα σύμβολο της σχέσης των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια σειρά προκλήσεων μέχρι να κλείσει οριστικά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ο επίτροπος της Κομισιόν Γ. Έτινγκερ δηλώνει ανικανοποίητος από την απάντηση που έλαβε από την Αθήνα επί της διαδικασίας, ενώ η Κομισιόν επιμένει να εξετάζει την προσφυγή από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλεια (ΕΙΤΗΣΕΕ).
Επί του παρόντος η Ε.Ε. περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και αναμένει τις εξελίξεις.