Μαγιορκίνης: Υπάρχει αύξηση της μηνιγγίτιδας - Ποιο είναι το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα

Διάδρομος νοσοκομείου
INTIME NEWSΑύξηση της διειδυτικής μηνιγγίτιδα όχι όμως σε υψηλά επίπεδα διαπιστώνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος περιγράφει το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα που είναι κοινό σε όλες της μορφές της νόσου.
«Γενικά υπάρχει μια αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια, όχι όμως σε επίπεδα πολύ υψηλά, δηλαδή υψηλότερα από πριν την πανδημία» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τη έξαρση της μηνιγγίτιδας προσθέτοντας πως «το έχουμε δει σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παράλληλα υπογράμμισε πωςδεν φαίνεται τα κρούσματα που έχουμε στην Ελλάδα να συνδέονται το ένα με το άλλο μεταξύ τους, είναι σποραδικά, οπότε δεν υπάρχει μια «επιδημία μηνιγγίτιδας»,σημειώνοντας πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί το φαινόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «δεν υπήρχε περίοδος που να μην είχαμε μηνιγγίτιδακαι προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Οι πιο ελαφριές μορφές είναι από ιούς και ο πιο βαριές μορφές είναι από βακτήρια και η πιο βαριά από όλες συνήθως είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική».
Ερωτηθείς για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας ο καθηγητής τόνισε πωςδεν προσφέρει εφ όρου ζωής ανοσία όμως δίνεται σε συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπγιατί εκεί υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος.
Το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα
Αναφορικά με το πρώτο σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας σημείωσε:
«Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέμε η δυσκαμψία αυχένα, δηλαδή να μην μπορεί κάποιος με το πηγούνι να ακουμπήσει το στέρνο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σε όλες τις μηνιγγίτιδες όποιας προέλευσης και να είναι».
Επιπλέον μιλώντας για τις ιώσεις τόνισε πως «είναι η περίοδος που έχουμε πολύ υψηλή κυκλοφορία της γρίπης, κυρίως γρίπη Α, αλλά και γρίπη Β, σε αντίθεση με την covid, η οποία είναι στη χαμηλότερη κυκλοφορία που είχαμε ποτέ», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως υπάρχει η διακύμανση από χρονιά σε χρονιά, κάποια στελέχη είναι λιγάκι πιο παθογόνα από κάποια άλλα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 27χρονος που είχε μηνιγγίτιδα - Μεταφέρθηκε στην παθολογική

Μηνιγγίτιδα: Η σχέση με τις αναπνευστικές λοιμώξεις - Πώς να προφυλαχθούμε

«Όλα έγιναν μέσα σε μία ώρα», εξηγεί ο σύζυγος της 54χρονης που πέθανε από μηνιγγίτιδα

Καιρός: Συννεφιές, τοπικές βροχές ή καταιγίδες και θερμοκρασία έως 20 βαθμούς Κελσίου
07:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (30 Μαρτίου)
06:30
Επίδομα παιδιού: Έως πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
06:00.jpg?t=8Syqfym9Y_my55wR-DDWGA)
Διακοπές Πάσχα: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία - Οι επόμενες αργίες
05:00