ΕΚΠΑ για Σαντορίνη: Κίνδυνος κατολισθήσεων ακόμη και με δυνατή βροχή

Σαντορίνη
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΤον κίνδυνο κατολισθήσεων ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη επισημαίνει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ.
Όπως επισημαίνεται, μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:
Όπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωση, «το ΕΚΠΑ διεξάγει συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου.
Ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και η ομάδα του παρακολουθεί από την αρχή την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία και τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τις Καθηγήτριες Νίκη Ευελπίδου και Ασημίνα Αντωναράκου πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στην ύπαιθρο, αξιολογώντας τον κατολισθητικό κίνδυνο και βαθμονομώντας τα μοντέλα πρόβλεψης, ενώ έπονται και άλλες αποστολές για την παρακολούθηση και λεπτομερή καταγραφή του φαινομένου.
Οι πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει αποσταθεροποίηση των πρανών σε αρκετές περιοχές. Ο κίνδυνος αυτός αποδίδεται στις έντονες μορφολογικές κλίσεις, τη σύσταση των πετρωμάτων, καθώς και στις εναλλαγές υλικών με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση. Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν περαιτέρω τις ήδη ευάλωτες περιοχές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα, οδηγώντας σε καταρρεύσεις.
Η ερευνητική ομάδα, έχει ήδη εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές αυξημένου κινδύνου και έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις για την καταγραφή και αποτύπωσή τους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αποσταθεροποίηση των πρανών μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας. Μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες αστοχίας.
Η Επιτροπή συνεχίζει την έρευνα και παρακολούθηση των ανωτέρω περιοχών, στοχεύοντας στην προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων και την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Παράλληλα, εξετάζει την τρωτότητα σε κατολισθητικό κίνδυνο τόσο στη Σαντορίνη όσο και στα γειτονικά νησιά».
Βίντεο μικρής κλίμακας κατολίσθησης στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού λιμένα, καταγεγραμμένο αμέσως μετά από σεισμική δόνηση.
Βίντεο: Κωνσταντίνος Νταβαρίνος
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Δεν καθησυχάζονται οι ειδικοί

Η AEGEAN προσφέρει δωρεάν επιστροφή στη Σαντορίνη σε όσους ταξίδεψαν από 1/2/2025 έως 7/2/2025

ΕΚΠΑ για Σαντορίνη: Πάνω από 21.500 σεισμοί καταγράφηκαν έως και τις 17 Φεβρουαρίου
.jpg?t=0lCUrVcAHF1YZNlteC1TCQ)
Δικογραφία για οκτώ άτομα που έκλεβαν οχήματα και παραποιούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους
19:02
«Αν δεν συμφωνήσουν για τα πυρηνικά, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί»: Προειδοποίηση Τραμπ σε Ιράν
18:54
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ
18:44
«Studio Ghibli»: Τι κάνει το νέο εργαλείο του ChatGPT που έγινε viral στα social media (pics)
18:32