ΕΛΛΑΔΑ

Αντιγριπικά εμβόλια: καμπάνια ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία του πληθυσμού

Reuters

Με ειδικές καμπάνιες στα νοσοκομεία αλλά και στους χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στοχεύει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν εγκαίρως για τους ιούς της γρίπης.

Όπως λένε όλοι λοιμωξιολόγοι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι να εμβολιαστεί από νωρίς, δηλαδή τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο καθώς ο οργανισμός χρειάζεται 2 εβδομάδες για να αναπτύξει αντισώματα.

Δυστυχώς όμως τα ποσοστά εμβολιασμού, στη μας είναι πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα πέρυσι αντιγριπικό εμβόλιο είχε κάνει

  • το 15% του γενικού πληθυσμού
  • και το 10% των επαγγελματιών υγείας

«Έχουμε παρατηρήσει από τα προηγούμενα χρόνια ότι το ποσοστό του εμβολιασμού των νοσηλευτών και των ιατρών είναι εξαιρετικά χαμηλό, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην προστατεύουν τους ασθενείς αλλά τους εαυτούς τους. Άρα αυτός είναι ο πρώτος στόχος» δηλώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Για να διευκολύνουν την διαδικασία του εμβολιασμού οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν εφέτος να εφαρμόσουν άλλο τρόπο συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ λέει:

« Μας ενδιαφέρει σε αντίθεση με το περσυνό καθεστώς που υπήρχε ηλεκτρονική συνταγογράφηση για κάθε έναν ειδικό γιατρό μεμονωμένα κάτι που δυσχεραίνει τα πράγματα. Εφέτος επιδιώκουμε η συνταγογράφηση να γίνει μαζικά και με λίστα των γιατρών. Ώστε να προμηθευτούν οι υπηρεσίες εμβολιασμού εύκολα και να υπάρχει σε απόθεμα στα νοσοκομεία»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλες οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν :

1.Ηλικιωμένοι (άτομα άνω των 60 ετών)
2. Παιδιά και ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια

3. Νευρομυϊκά νοσήματα
4.Έγκυες
5.Λεχωίδες
6.Θηλάζουσες
7. Άτομα με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος
8. Παιδιά τα οποία λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη

Ένα ακόμη «εργαλείο» στη φαρέτρα των γιατρών κατά της εποχικής γρίπης είναι τα αντιϊκά φάρμακα για αυτό τον λόγο έγινε σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) προκειμένου να υπάρξει εγκαίρως επαρκής εφοδιασμός της αγοράς.

« Εμείς ως ΚΕΕΛΠΝΟ ενδιαφερόμαστε να υπάρξει και ένα ικανό απόθεμα με τα λεγόμενα ενδοφλέβια αντιϊκά τα οποία χρησιμοποιούνται σε βαριά περιστατικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας» επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κάθε χειμώνα όμως τους μήνες που η δραστηριότητα της γρίπης είναι σε κορύφωση οι αντοχές των ασθενών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δοκιμάζονται. Το να βρει κάποιος ασθενής ελεύθερο κρεβάτι, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μοιάζει με θαύμα.

Εφέτος όμως η κατάσταση αναμένεται να είναι διαφορετική λέει ο κύριος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι μονάδες εντατικής του ΕΣΥ έχουν ήδη ενισχυθεί. Συγκεκριμένα:

«Έχουν διοριστεί περισσότεροι από 200 γιατροί και νοσηλευτές και υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί αυτός ο αριθμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης