ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαεπτά χρόνια από τον φονικό σεισμό της Αθήνας

Στιγμιότυπο από τις έρευνες για επιζώντες στην πολυκατοικία που κατέρρευσε στη Μεταμόρφωση Eurokinissi

Τα ρολόγια έδειχναν 14:56:50 εκείνο το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του νεκρούς, τραυματίες, άστεγους και τεράστιες καταστροφές.

Ο σεισμός της Πάρνηθας, πιο γνωστός ως σεισμός της Αθήνας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του ήταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και το εστιακό βάθος του δεν ξεπερνούσε τα 14 χιλιόμετρα.

Όσοι έζησαν τον σεισμό, που ήταν ο φονικότερος των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα, θυμούνται ότι προηγήθηκε ένας υπόκωφος θόρυβος πριν η γη αρχίσει να σείεται για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και κτίρια άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες γίνονταν με μεγάλη δυσκολία.

Περισσότερο επλήγησαν οι περιοχές που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με Φιλαδέλφεια, Μενίδι, Μεταμόρφωση να μετρούν περισσότερους νεκρούς.

Πηγή: Eurokinissi

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους υπολογίζεται σε 145, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό της Πάρνηθας ως τον πιο θανατηφόρο που σημειώθηκε στην Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια. Υπολογίζεται ότι 85 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, ενώ άλλοι 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.

Πηγή: Eurokinissi

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο εργοστάσιο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που κατέρρευσε και στα συντρίμμια του άφησαν την τελευταία τους πνοή 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Κατέρρευσαν ακόμη τα εργοστάσια της Φιαλοπλάστ, της Faran και του Φουρλή, όπου πέθαναν τρείς, τέσσερις και έξι άνθρωποι αντίστοιχα, ενώ στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Πέραν του γεγονότος ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στην μητροπολική περιοχή της Αθήνας, σημαντικό ρόλο στις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν έπαιξε και το γεγονός ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, σε συνδυασμό με ασυνήθιστα υψηλές επιταχύνσεις εδάφους.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό ήταν τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι, οι Θρακομακεδόνες και η Φυλή Αττικής, όπου όσα κτίρια δεν έπεσαν είχαν υποστεί τέτοιες ζημιές που ήταν αδύνατον να κατοικηθούν ξανά. Στους Θρακομακεδόνες το 84% των σπιτιών χαρακτηρίστηκε κόκκινο ή κίτρινο, στα Άνω Λιόσια το 64% και στη Φυλή το 56%. Τα περισσότερα «κόκκινα» κτίρια βρίσκονταν στις Αχαρνές και τα Άνω Λιόσια.

Λίγες μέρες πριν τον σεισμό της Αθήνας, και συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστου, είχε σημειωθεί ένας επίσης ισχυρός σεισμός στη Νικομήδεια της Τουρκίας, με την Ελλάδα να παρέχει βοήθεια στην γειτονική χώρα, η οποία ανταπέδωσε αργότερα, στέλνοντας ομάδα διάσωσης στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πηγή: Eurokinissi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης