ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικαστική διαμάχη μεταξύ ναού και δήμων της Δυτ. Αττικής για 7.500 στρέμματα γης

Στιγμιότυπο από δεντροφύτευση στο Ποικίλο Όρος στην Πετρούπολη. Eurokinissi/Χασιάλης Βάιος (φωτογραφία αρχείου)

Η διεκδίκηση από ναό της Λαμίας περίπου 7.500 στρεμμάτων, που βρίσκονται στη Δυτική Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ενόψει της νέας δικαστικής διαμάχης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2016.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, εκπρόσωποι της διεύθυνσης δασών, του δασαρχείου, της γενικής γραμματείας χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και οι νομικοί τους σύμβουλοι.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε από την πλευρά του ότι θα σταθεί στο πλευρό των δήμων κατά τη δικαστική διαμάχη που κρατεί από το 1929. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να παραστούν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, των νομικών και τεχνικών συμβούλων των Δήμων, για να διαμορφώσουν την κοινή γραμμή πλεύσης στη δίκη.

Το ιστορικό

Ο Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί περίπου 7.500 στρέμματα στη Δυτική Αττική, στηριζόμενος σε διαθήκη του 1916 με την οποία είναι κληρονόμος μεγάλου μέρους του «κτήματος Βέρδη». Από αυτά, περίπου 4.000 στρέμματα βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές στα όρια των δήμων Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου στα οποία έχουν ανεγερθεί σπίτια, πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι.

Περίπου και 3.500 στρέμματα βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος, βρίσκονται εκτός σχεδίου και έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις. Διεκδικήσεις εγείρουν και μέλη της οικογένειας Βέρδη.

Καταγραφή αγροτικής εκκλησιαστικής γης

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece με αργούς ρυθμούς προχωρά η καταγραφή αγροτική γης τόσο του δημοσίου όσο και της εκκλησίας. Η καταγραφή «τρέχει» από τις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου. Ανάλογη διαδικασία έχει κινήσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της αποτύπωσης της δημόσιας περιουσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως απόρροια αυτής της διαδικασίας και της εκκλησιαστικής.

Διαφιλονικούμενες εκτάσεις και θολό ιδιοκτησιακός καθεστώς είναι τα αγκάθια που συναντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία φορέα αξιοποίησης της αγροτικής γης, η οποία θα δοθεί – κυρίως – σε νέους αγρότες και κτηνοτρόφους προς αξιοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης