ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Στόχος η μείωση της αναμονής στα χειρουργεία στους τέσσερις μήνες έως το 2025

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Τη μείωση των αναμονών στη διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων στους τέσσερις μήνες μέχρι το 2025 έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Υγείας, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ήδη, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος «για τις δύο πρώτες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί 1.500 επεμβάσεις».

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ «οι αναμονές δεν είναι ομοιόμορφες στη χώρα» και δεν αφορούν όλες τις επεμβάσεις.

Σε ποια περιστατικά παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις

«Τα ογκολογικά περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και έτσι γίνεται και το παρακολουθούμε. Το ίδιο ισχύει και για τα βαριά περιστατικά» ξεκαθάρισε.

«Εκεί που έχουμε αναμονή είναι στα λεγόμενα ψυχρά περιστατικά και μάλιστα το 70% είναι πέντε επεμβάσεις. Είναι καταρράκτης, ομφαλοκήλη, χολοκυστεκτομή, αρθροπλαστική ισχύος και γονάτου, αυτές οι πέντε επεμβάσεις αφορούν το 70% των ανθρώπων που είναι σε λίστα αναμονής» ανέφερε.

«Εκεί έχουμε μια αναμονή όμως διαφορετική στα νοσοκομεία της χώρας που ξεπερνάει τους τέσσερις μήνες, που είναι και ο στόχος το οποίο δεν θεωρούμε λογικό κάποιος ακόμη και να περιμένει για μια ομφαλοκήλη που είναι ένα ψυχρό περιστατικό, να περιμένει πάνω από τέσσερις μήνες» συμπλήρωσε.

«Ξεκινήσαμε καταρχήν το στήσιμο για να γίνει επιχειρησιακά τα απογευματινά χειρουργεία και αυτή τη στιγμή ξεκινάνε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, όλες σχεδόν οι αναμονές στη χώρα να είναι στους τέσσερις μήνες».

«Αυτό θα μας φέρει σε ένα πολύ καλό χρόνο αναμονής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Μιλώντας για το πώς ενημερώνονται τα άτομα που βρίσκονται σε αναμονή ενημέρωσε πως «οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν κάτι, το νοσοκομείο, ο γιατρός συνήθως επικοινωνεί με τον ασθενή που είναι στη λίστα χειρουργείου και τον καλεί για την επέμβαση».

«Το σύστημα πλέον επειδή έχουμε πλήρη καταγραφή ξεκινάμε από το παλαιότερο περιστατικό προς το νεότερο περιστατικό» ξεκαθάρισε.

Πάντως επανέλαβε πως πρόκειται για «περιστατικά που όλα είναι ψυχρά περιστατικά. Άρα αυτό που μπορεί να γίνει είναι ο γιατρός να κρίνει αν ένα περιστατικό είναι επείγον και να φύγει από τη λίστα, δεν ισχύει γι’ αυτές τις περιπτώσεις».

«Οποιοδήποτε περιστατικό επισκεφθεί ένα γιατρό στη χώρα και ο γιατρός τον καταγράψει στη λίστα χειρουργείου, υπάρχει εκεί η εγγραφή και φαίνεται πότε εξετάστηκε και του δίνει και μια πιθανή ημερομηνία χειρουργείου.

«Θα φτάσουμε σε ένα σημείο στους επόμενους μήνες που ο πολίτης θα λαμβάνει και SMS με το που τελειώσει το ραντεβού από τον γιατρό με την πιθανή ημερομηνία χειρουργείου δηλαδή, επισκέφθηκα σήμερα τον γιατρό».

«Αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και οι πολίτες με το που αρχίσει να κυλάει το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα θα μπορούν να βλέπουν ενδεικτικούς χρόνους ανά κλινική σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Δηλαδή η χειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έχει αναμονή πέντε μήνες έχει αναμονή τέσσερις μήνες για τα μη επείγοντα περιστατικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης