ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε η ώρα για ένα ανθρωποκεντρικό και βιώσιμο ΕΣΥ, με διόρθωση των στρεβλώσεων

INTIME

Το ζήτημα της μείωσης των στρεβλώσεων- όπως υπέρογκα ποσά από επιστροφές clawback- που ταλανίζει όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά απειλεί την καινοτομία και τους ασθενείς, με ταυτόχρονη οικοδόμηση ενός ΕΣΥ πιο ανθεκτικού και ανθρώπινου, κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο τελευταία. Η απειλή της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας δεν είναι μία φράση της μόδας, αλλά ενέχει τεράστιους κινδύνους για την κοινότητα των ασθενών.

Οι προκλήσεις του φαρμακευτικού κλάδου και η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, με έμφαση στην καινοτομία, βρίσκεται στο προσκήνιο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας τον τελευταίο καιρό, αλλά και στο επίκεντρο νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Εξάλλου, το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο συγκλίνει σε αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο της έκθεσης του πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης», η φαρμακευτική βιομηχανία έχει κομβικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε, καθώς η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για κάθε κράτος - μέλος.

Η Ελλάδα, κέντρο ανάπτυξης δεδομένων

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδος, Αντώνης Καρόκης, σε 14 κέντρα στην Ελλάδα παράγονται εξατομικευμένα εμβόλια για συγκεκριμένους ασθενείς και τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να σκεφτούμε μια οργανωμένη στρατηγική για τα δεδομένα υγείας στη χώρα μας. Αυτό που λείπει είναι η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας για τη χάραξη πολιτικών υγείας στη χώρα μας. Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κέντρο ανάπτυξης δεδομένων».

Πρόσθεσε επίσης: «Συνεργασία με τις υπηρεσίες έχουμε, αλλά δεν έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται. Δεν παρέχονται δηλαδή τα απαραίτητα δεδομένα στη βιομηχανία, ώστε να γνωρίζει προς τα πού θα κινηθεί. Εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών για να παράξουμε τα απαραίτητα εργαλεία- δεδομένα ώστε να έχουμε τεκμηριωμένες πολιτικές υγείας.»

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη smart health

Στην ίδια ενότητα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κ. Γιώργος Καπετανάκης. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή οι γιατροί έχουν τα περισσότερα εργαλεία που είχαν ποτέ στην ιστορία. Την ίδια στιγμή όμως έχουν και το λιγότερο χρόνο να αφιερώσουν στους ασθενείς τους. «Μιλάμε για ανάγκη εγγραματοσύνης στους ασθενείς. Αυτό που λείπει είναι η εμπειρία των ασθενών (patient experience data). Είναι θαμμένη πληροφορία, πληροφορία που δεν αξιοποιείται, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας θησαυρός που μπορεί να κάνει την εμπειρία όλων των stakeholders καλύτερη.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπόρος όσον αφορά εφαρμογές smart health. Πρέπει να εστιάσουμε στον τελικό χρήστη, στον πολίτη, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς –γιατροί, φαρμακοποιοί κτλ.- να έχουν ευκολότερη καθημερινότητα».

Και κατέληξε ο κ. Καπετανάκης, λέγοντας: «Αποτελεί πρόκληση για το σύστημα να γίνει τόσο ασθενοκεντρικό, όσο και περισσότερο ανθρώπινο. Πρέπει να έχουμε υπόψιν σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ότι όσα γίνουν θα αποτελέσουν κομμάτι ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος. Ως ασθενείς, όσο περισσότερο μπορέσουμε να εμπλακούμε, θα προσφέρουμε αυτήν ακριβώς την ανθρώπινη διάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης